Eveniment

INS: În primele zece luni ale anului, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 2%

INS: În primele zece luni ale anului, volumul...

Autor: Dorin Oancea

16.12.2021, 09:17 46

În primele zece luni ale anului, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut faţă de perioada silimară a anului trecut ca serie brută cu 2,0%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,3%, anunţă Institutul Naţional de Statistică.

În luna octombrie, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna precedentă ca serie brută cu 1,5%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a scăzut cu 0,2%. Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 16,8%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 13,7%.

Comparativ cu septembrie 2021, volumul lucrărilor de construcţii a crescut în octombrie ca serie brută cu 1,5%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (+9,7%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+8,7%). Lucrările de construcţii noi au scăzut cu 1,6%. Pe obiecte de construcţii, a avut loc o creştere la clădirile nerezidenţiale (+8,8%). Clădirile rezidenţiale şi lucrările de construcţii inginereşti au scăzut cu 1,3%, respectiv cu 0,7%. Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,2%, scădere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-0,6%). Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de construcţii noi au crescut cu 2,3%, respectiv cu 0,9%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 3,2% şi la construcţiile inginereşti cu 0,9%. Clădirile nerezidenţiale au crescut cu 9,9%

Comparativ cu octombrie 2020, volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută a scăzut în octombrie 2021 pe total cu 16,8%. Pe elemente de structură, scăderi sau înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-37,6%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-16,8%) şi la lucrările de construcţii noi (-13,2%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 29,3%, respectiv cu 26,1%. Clădirile rezidenţiale au crescut cu 29,9%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu 13,7%. Pe elemente de structură s-au evidenţiat scăderi astfel: lucrările de reparaţii capitale (-35,5%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-15,2%) şi la lucrările de construcţii noi (-9,0%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 28,1%, respectiv cu 21,4%. Clădirile rezidenţiale au crescut cu 33,4%.

În primele zece luni, volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută a scăzut pe total cu 2,0% faţă de perioada similară din 2020. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-23,9%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-13,5%). Lucrările de construcţii noi au crescut cu 6,3%. Pe obiecte de construcţii, a avut loc o creştere la clădirile rezidenţiale (+28,1%). Clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au scăzut cu 12,1%, respectiv cu 8,8%.
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,3%, scădere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (-20,7%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-12,3%). Lucrările de construcţii noi au crescut cu 6,2%. Pe obiecte de construcţii, o creştere a avut loc la clădirile rezidenţiale (+21,9%). Clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au scăzut cu 10,7%, respectiv cu 5,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO