Eveniment

INS: Industria, principalul punct de sprijin al economiei României, a dus PIB-ul în jos în T1/2023. Consumul, deşi se temperează, este încă pe plus

INS: Industria, principalul punct de sprijin al economiei...

Autor: Răzvan Botea, Roxana Rosu

09.06.2023, 08:00 1076

Economia a crescut cu 2,3% în T1/2023. Dar industria, principala componentă a economiei, a scăzut şi a contribuit negativ la creşterea economică. Nu este un semn bun, în condiţiile în care ponderea industriei în PIB este de aproape 24%. Pe partea de utilizare a PIB, consumul creşte, chiar dacă nu ca în anii trecuţi.

Potrivit datelor INS publicate joi, pe partea de formare a PIB, industria a scăzut în T1/2023 şi a avut o contribuţie negativă de 0,5% la creşterea economică, cu o scădere pe volum de 2,3%.

Ceea ce a ţinut economia a fost comerţul şi IT-ul, în primul rând, dar şi construcţiile, într-o proporţie mai mică - iarna a fost blândă şi şantierele au mers. De la agricultură nu era nimic de aşteptat pentru că agricultura nu face cine ştie ce în lunile reci (zero la sută la creşterea PIB în T1) dar este totuşi de remarcat o scădere pe volum de 0,9%, an/an, în primul trimestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO