Eveniment

INS: Preţurile au crescut în octombrie cu 0,6%. Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 7,9%

INS: Preţurile au crescut în octombrie cu 0,6%. Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 7,9%

Autor: Adrian Voicu

10.11.2010, 10:02 28

În luna octombrie, preţurile de consum au crescut cu 0,55%, rataanuală a inflaţiei avansând până la 7,88%, conform datelorprezentate astăzi de Institutul Naţional de Statistică.

Preţurile au crescut astfel: mărfurile alimentare cu 0,8%,mărfurile nealimentare cu 0,3% şi tarifele serviciilor cu 0,7%.

Datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică(INS) sunt în linie cu estimările analiştilor economici chestionaţide Mediafax, care se aşteptau la creşteri ale preţurilor cuprinseîntre 0,4 şi 0,7% în termeni lunari şi 7,7% şi 8,1% pentru rataanuală.

De asemenea, un sondaj intern realizat de Asociaţia AnaliştilorFinanciar-Bancari din România (AAFBR) arăta că inflaţia anuală arputea la 7,77%.

Estimările privind inflaţia lunară pe octombrie au mers de la0,4% la 0,7%, în condiţiile în care în septembrie preţurile auurcat cu 0,56%, în principal pe fondul scumpirii alimentelor, cares-a suprapus peste efectele majorării TVA.

Cu toate acestea, analiştii se arată mai optimişti decât bancacentrală, plasând rata anuală a inflaţiei pentru sfârşitul anuluila 8%.

BNR prognozează pentru decembrie o inflaţie anuală de 8,2%, dupăce anterior estima o inflaţie de 7,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO