Eveniment

INS: Probleme cu aproape jumătate de milion de CNP-uri de la recensământul din 2011

INS: Probleme cu aproape jumătate de milion de CNP-uri...

Autor: Departamentul Social

21.06.2013, 10:49 1066

"Din totalul formularelor completate cu informaţii individuale la Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor 2011, 97,67% au avut CNP-ul corect completat, restul înregistrărilor, circa 450 mii, reprezentând 2,33% din totalul formularelor, conţinând cazuri de CNP-uri multiplu înregistrate (duble, triple etc.), eronate (greşite sau trunchiate) sau lipsă. Înregistrările multiple au fost cauzate în cea mai mare parte de declararea persoanei atât la domiciliul acesteia, cât şi la reşedinţa obişnuită. În această situaţie, în baza de date a Recensământului a fost păstrată o singură înregistrare şi anume cea corespunzătoare reşedinţei obişnuite", precizează INS, într-un comunicat remis vineri MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, în urma finalizării activităţilor de verificare a datelor, s-au corectat şi reţinut circa două treimi din totalul CNP-urilor incorect completate.

Identificarea înregistrărilor duble şi a altor tipuri de erori, arată INS, face parte din activităţile de rutină ale procesului de verificare şi validare ale oricărei cercetări statistice exhaustive.

INS mai precizează că înregistrarea şi folosirea unui cod de identificare a persoanei (CNP) la recensământ este o practică frecvent întâlnită la efectuarea recensămintelor populaţiei în ţările europene.

Folosirea CNP-ului la recensământul din octombrie 2011 a permis identificarea şi eliminarea dublelor înregistrări ale persoanelor, corectarea unui CNP incomplet sau cu erori, mai susţine sursa citată.

INS mai precizează că în 4 iulie va face publice primele rezultate definitive ale Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor 2011. "Cu ocazia conferinţei de presă care se va organiza în acest scop se vor furniza detalii, clarificări şi informaţii relevante referitoare la semnificaţia indicatorilor şi modul lor de construire", se mai arată în comunicatul INS.

În octombrie 2011, şeful INS, Vergiliu Voineagu, a precizat că declararea CNP-ului la recensământ este obligatorie şi că persoanele care refuză să-şi declare CNP la recensământ vor fi amendate conform legii.

Declaraţia a venit după ce purtătorul de cuvânt al instituţiei afirmase că persoanele care refuză să-şi declare codul numeric personal la recensământ pot fi înregistrate şi fără acesta şi nu riscă absolut nicio sancţiune.

PSD a cerut populaţiei să nu-şi divulge codul numeric personal în cadrul răspunsurilor la întrebările recenzorilor de la recensământ şi au acuzat PDL că, prin solicitarea "ilegală" a CNP, ar urmări să-şi facă o bază de date pentru a frauda alegerile, declarat, în 20 octombrie 2011, senatorul PSD Georgică Severin.

Ministerul Administraţiei şi Internelor a precizat, tot în octombrie 2011, că, în cadrul procesului de recenzare, colectarea codului numeric personal este stipulată prin Legea 170/2011 privind aprobarea OUG 34/2011 pentru modificarea şi completarea OG 36/2007 privind efectuarea recensământului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO