Eveniment

INS: Producţia industrială a scăzut cu 1% în primul semestru faţă de perioada similară din 2021

INS: Producţia industrială a scăzut cu 1% în primul...

Autor: Cosmin Pirv

12.08.2022, 09:55 41

Producţia industrială a scăzut cu 1% ca serie brută şi cu 2,7% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate în primele şase luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2021, potrivit datelor publicate vineri de INS.

În perioada 1 ianuarie-30 iunie 2022, comparativ cu perioada similară din 2021, producţia industrială a scăzut, ca serie brută, cu 1%, ca efect al scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,5%) şi industriei extractive (-4,4%). Industria prelucrătoare a crescut cu 0,2%.

Ca serie ajustată, producţia industrială a fost mai mică cu 2,7%, ca urmare a scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,3%), industria extractivă (-4,4%) şi industria prelucrătoare (-1,6%).

În iunie 2022, comparativ cu luna precedentă, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 4,7%, ca urmare a scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,3%), industria prelucrătoare (-4,8%) şi industria extractivă (-0,7%). Ca serie ajustată, producţia industrială a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 3,9%.

Şi comparativ cu luna iunie 2021, producţia industrială, ca serie brută a scăzut cu 2%, din cauza scăderilor înregistrate de: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-8,6%), industria extractivă (-4,5%) şi industria prelucrătoare (-0,8%). Producţia industrială, serie ajustată, a fost mai mică cu 3,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO