Eveniment

INS: Recolta de grâu va fi de 7 milioane de tone, în creştere cu 23% faţă de anul trecut

INS: Recolta de grâu va fi de 7 milioane de tone, în creştere cu 23% faţă de anul trecut

Autor: Gabriel Razi, Vlad Popescu - Mediafax

28.07.2011, 14:40 503

Recolta de grâu din acest an se va ridica la şapte milioane detone, în creştere cu 23% faţă de anul anterior ca urmare acreşterii randamentelor la hectar, potrivit datelor InstitutuluiNaţional de Statistică (INS).

"Acest an va fi mult mai bun decât cel trecut pentru cerealelepăioase. Randamentul pentru grâu a fost în acest an de 3,6tone/hectar, în creştere de la 2,9 în 2010. Acest lucru va duce înacest an la o recoltă de grâu de 6,6-7 milioane de tone", adeclarat la şedinţa de redacţie ZF Expert Ion Florescu, directorgeneral al Direcţiei Generale de Statistici Agricole din cadrulINS.

Agricultorii români au plantat anul trecut grâu pe 2 milioane dehectare de teren agricol, o pătrime din suprafaţa arabilătotală.

Estimările sunt în linie cu raportul MARS Bulletin al JointResearch Centre din cadrul Comisiei Euroepen, care arată că Româniaare în 2011 un an agricol bun, cu o producţie la hectar peste mediaultimilor cinci ani pentru majoritatea culturilor, iar grâul, orzulşi cartoful depăşesc cu mult randamentul de anul trecut.

Astfel, datorită condiţiilor meteorologice favorabile dinmajoritatea regiunilor şi vremii uscate din iulie, producţia mediede grâu va fi de 3,46 tone pe hectar, cu 23,5% mai mult ca anultrecut şi cu 33,9% peste media ultimilor cinci ani.

Temperaturile au fost apropiate de normal în majoritatearegiunilor României, cu excepţia unor zone din Vest, unde audepăşit cu 1-2 grade valorile normale. Distribuţia precipitaţiilora fost de asemenea bună, dar au rămas sub medie în Vest, iar vremeaneobişnuit de călduroasă din iulie a afectat într-o oarecare măsurăculturile de primăvară, se spune în studiu.

În cazul porumbului, producţia la hectar va fi de 3,86 tone, cu5% mai mică decât anul trecut, însă cu 20,6% peste media ultimilorcinci ani, estimează institutul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO