Eveniment

Ce înseamnă interesul naţional? Episodul 3. Energia. Interesul naţional în energie: să creăm campioni energetici integraţi. Axele strategice sunt hidro şi nuclearul. Pentru producţia de energie verde, dar care este şi meteosensibilă este nevoie de capacităţi de stocare, care lipsesc cu desăvârşire în România

Ce înseamnă interesul naţional? Episodul 3. Energia....

Autor: Răzvan Botea

11.09.2022, 10:26 853

Este nevoie de o strategie naţională pentru energie, sunt de părere actorii din piaţă consultaţi de ZF. Strategia ar trebui să includă crearea de companii „campioni energetici, stabilirea unor axe strategice, dar şi investiţii în stocare prin baterii şi hidrogen, fără de care capacităţile de producţie de energie eoliană şi solară  sunt nefolositoare noaptea sau când nu sunt condiţii meteo favorabile. 

„Ar trebui să avem com­panii «campioni energetici», dar nu la nivelul unei singure tehnologii, cum este Hidro­electrica. Campi­onii ener­ge­tici ar trebui integraţi pe două paliere. Pe orizontală la nivel de producţie - să ai hidro, vânt sau gaz şi o integrare pe verticală: partea de producţie, de furnizare, distribuţie şi energie finală“, este de părere Dan Prodan, CEO-ul Vienna Energy, companie care este deţinută de primăria din Viena şi care produce şi vinde energie electrică şi distribuie gaz, căldură şi apă caldă în capitala Austriei.

Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, spune că este nevoie de o reconfigurare a siste­mului energetic, care nu se mai pretează la condiţiile actuale. El a fost creat în anii ‘50.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO