Eveniment

Instanţa a admis insolvenţa RHS, unul dintre cei mai mari distribuitori IT

Instanţa a admis insolvenţa RHS, unul dintre cei mai mari distribuitori IT

Autor: Adrian Dumitrache

03.04.2012, 00:04 3161

Tribunalul Bucureşti a aprobat deschiderea procedurii de insolvenţă a RHS Company, la solicitarea companiei, distribuitorul IT, cu afaceri de peste 80 milioane de euro în 2010 şi profit în ultimii trei ani, având conturile blocate ca urmare a unei suspiciuni de fraudă prin neplata TVA.

"Insolvenţa se datorează nu lipsei de profitabilitate a companiei, care a încheiat ultimii trei ani pe plus, ci unei sus­piciuni de fraudă de 97 milioane de lei realizată la RHS, Scop Computers şi Romsoft, principalii jucători pe piaţa de profil din România", se arată într-un comunicat al casei de avocatură Borza şi Asociaţii.

În cazul RHS, ANAF a trimis, la 9 martie, o decizie de in­sti­tuire a unor măsuri asigurătorii în urma unor verificări prin care s-a con­statat că RHS Company, distribuitor de com­po­nen­te, acce­so­rii şi sisteme IT, şi Romsoft au achiziţionat prin intermediul Star Soft şi Nord Star Soft servicii de furnizare date, prelucrare informaţii pentru monitorizarea GPS a auto­ve­chiculelor în sumă de 550 milioane de lei (130 mil. euro) de la o firmă "fantomă", Twin Impex SRL.

"TVA aferentă acestor fac­turi şi dedusă fiscal este de 97 milioane de lei. RHS a con­testat la Judecătoria Sector 3 mă­sura asigurătorie in­sti­tuită de ANAF", se spune în comunicat.

Administrator judiciar a fost desemnat Euro Insol, care se ocupă şi cu reor­ga­ni­za­rea Sevtrans, Uztel, Asmi­ta Gardens, Ibiza Sol, Uni­ver­sul, Meri­dian Land şi Hotel Planet.

"Insolvenţa RHS nu vine să obstrucţioneze pune­rea în executare a măsurii asi­gurătorii luate de ANAF, în condiţiile în care nu există o hotărâre judecătorească care să confime creanţa fis­ca­­lă, iar actul administrativ fis­cal este contestat, ci repre­zin­­tă sin­gura cale de con­ti­nua­re a activităţii cu efecte be­nefice pentru cei 200 de sa­la­riaţi, pentru bugetul statului şi pentru piaţa IT în an­samblul ei", a declarat avocatul Remus Borza, practicianul coordonator al Euro Insol.

El a adăugat că, având în vedere gradul ridicat de solva­bi­litate al RHS, ANAF îşi va putea recupera creanţa în proce­du­ra insolvenţei dacă va exista o hotărâre judecătorească care să constate obligaţia de plată către buget a sumei de 97 mil. lei.

"În condiţiile în care se menţinea poprirea pe conturile de­bitoarei, societatea era în imposibilitatea de realizare a obiec­­tului de activitate, de plată a furnizorilor, a salariaţilor, a băn­cilor şi implicit a obligaţiilor fiscale curente. Consecinţa ime­diată a unei atare stări de fapt era dispariţia din piaţă a unui important jucator cu efecte dramatice pentru întreaga industrie IT", a mai spus Borza.

Înfiinţată în 1999, RHS Company este unul dintre cei mai importanţi distribuitori locali de componente, accesorii şi sisteme IT, cu filiale în Timişoara, Cluj-Napoca, Constanţa, Bacău, Galaţi, Suceava, Braşov, Ploieşti, Iaşi şi Craiova şi re­pre­zentanţe în Olanda, Macedonia, Serbia şi Bulgaria.

Compania controlată de omul de afaceri Dragoş Ale­xandru Popescu a înregistrat afaceri de peste 80 mil. euro în 2010 şi este cel mai mare importator al mărcilor Fujitsu, LG Electronics, AMD, Brother, Intel, Canon, HP, Sony, Kingston, Samsung, Toshiba, Microsoft şi principalul furnizor pentru retailerii Altex, Domo şi hipermarketuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO