Eveniment

Instituţiile de stat fac în continuare angajări, deşi Guvernul clamează restructurarea

Valentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii, s-a ocupat de elaborarea legii salarizării, lege la care s-au adus modificările care mai permit noi recrutări la stat

Valentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii, s-a ocupat de elaborarea legii salarizării, lege la care s-au adus modificările care mai permit noi recrutări la stat

20.07.2010, 23:50 574

O parte din instituţiile bugetare au scos la concurs posturi dedirectori, consilieri sau inspectori, deşi guvernanţii au anunţatîncă de la începutul anului că angajările la stat vor fi îngheţateîn acest an.

Un act normativ adoptat anul trecut (OUG 34/2009), menit săaducă unele modificări la legea salarizării, printre care se numărăşi îngheţarea angajărilor la stat în acest an, permite câtevaexcepţii: în cazul în care 7% din numărul total de angajaţi aiinstituţiei se pensionează s-ar putea angaja o persoană sau dacăinstituţia solicită ministerului de care aparţine - "cu justificăritemeinice"- ocuparea unui procent de 15% din posturile care sevacantează.

"Acestea sunt singurele modalităţi prin care se mai pot faceangajări la stat: fie în cazul în care 7% din salariaţi sepensionează, fie postul vacant este considerat unic şi se face osolicitare la Ministerul Finanţelor pentru scoaterea acestuia laconcurs", susţine Valentin Mocanu, secretar de stat în MinisterulMuncii. Acesta a fost cazul Agenţiei Judeţene pentru OcupareaForţei de Muncă (AJOFM) Arad, în cadrul căreia lucrează 49 deangajaţi şi care a scos recent la concurs un post de inspector,pentru care candidaţii pot aplica până la finele acestei luni.

"Concursul este pentru un post unic vacant, care esteindispensabil. Cred că vor veni şi la noi reducerile de posturi,însă nu ni s-a comunicat la câţi angajaţi vom fi nevoiţi sărenunţăm", susţine Horia Ocolicean, directorul AJOFM Arad.

Printre activităţile angajaţilor agenţiei se numără organizareade cursuri de formare profesională şi centralizarea ofertelor delocuri de muncă de la companii, precum şi organizarea de burse delocuri de muncă.

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) esteinstituţia responsabilă cu protecţia şomerilor şi care le oferăsprijin pentru găsirea unui loc de muncă şi care consumă un bugetanual de peste 400 mil. euro. Recent, Guvernul a decis săreajusteze personalul din unele instituţii, sub presiunea lipseiresurselor bugetare. În acest context, guvernanţii au decis să taie720 de posturi din cadrul ANOFM din cele 2.900 de posturi bugetatepentru această instituţie.

Contactat de ZF, Silviu Bian, preşedintele ANOFM, nu a explicatcâţi şomeri corespund unui angajat al agenţiei şi nici cum se vastabili câţi angajaţi vor fi disponibilizaţi din fiecare AJOFM. Nuse ştie dacă numărul de angajaţi ai agenţiilor pentru ocupare sestabileşte în funcţie de numărul de şomeri şi nici care estecontribuţia efectivă a personalului din aceste agenţii la plasareaşomerilor pe piaţa forţei de muncă.

Şi AJOFM Satu Mare, instituţie cu 35 de angajaţi şi două posturivacante, a scos la concurs un post de consilier superior, pentrucare candidaţii vor susţine probele în perioada 28-30 iulie. "Esteun post temporar vacant. Cel care ocupa funcţia de consilier a fostnumit director executiv adjunct interimar, iar dacă se va decide,în urma examenului, că rămâne în funcţie, postul de consilier vadeveni permanent", susţine Gheorghe Tilibaşa, director generalAJOFM Satu Mare, care a precizat că de la începutul anului nu afăcut nicio angajare. "Suntem pe ultimul loc în ţară în ceea cepriveşte numărul de angajaţi, iar după noi urmează Ialomiţa, careare 38 de angajaţi şi Mureş, cu 39 de salariaţi. Nu cred că vorreduce din posturi la noi, din contră, ar trebui să ne mai deacâteva posturi", mai spune Tilibaşa.

Reprezentanţii Ministerului Muncii spun că, în cazul în care opersoană pleacă în concediu de maternitate, iar funcţia nu seîncadrează în structura "postului unic", trebuie preluată de o altăpersoană din sistem, pentru că există posibilitatea de transfer,pentru care trebuie să se organizeze concurs.

"Avem şapte posturi vacante, iar legea ne permite să angajăm opersoană în această situaţie", susţine Raluca Pop, reprezentantulPrimăriei oraşului Vaşcău (judeţul Bihor), care a anunţat căangajează un consilier cu studii economice şi cu experienţă de celpuţin cinci ani.

În cadrul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP),instituţie aflată în subordinea Ministerului Administraţiei şiInternelor, de la începutul acestui an au fost scoase la concurs 22de posturi de către instituţiile publice, potrivit informaţiilordisponibile pe site-ul ANFP, majoritatea fiind pentru posturi deconducere, de directori generali ai unor direcţii, de şefi deoficiu sau de comisar regional.

O altă instituţie "campioană" la numărul de posturi vacantescoase la concurs este Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentruAgricultură, care are 42 de posturi vacante disponibile pe site dela începutul anului, în special pentru posturi de funcţionarpublic, temporar vacante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO