Eveniment

Instituţiile internaţionale şi analiştii financiari nu cred că vom avea o recesiune tehnică în 2023. Prognozele pentru economia României sunt de creştere între 1,6% şi 3,1%

Instituţiile internaţionale şi analiştii financiari...

Autor: Răzvan Botea

23.12.2022, 10:00 279

Întrebarea de la care pornesc toate calculele: creşte sau nu creşte economia în 2023?

Prognozele de creştere economică de 4-5% pentru anii de după pandemie au început să se evapore pe măsură ce inflaţia bate noi recorduri la nivel mondial şi european în 2022. Spre exemplu Comisia Europeană spunea în februarie 2022 că economia României va creşte cu 4,2% în 2022 şi cu 4,5% în 2023. La 9 luni din 2022, prognoza a fost depăşită şi economia României a avansat cu 5%. Pentru 2023 însă, chiar şi în condiţiile actuale de avans economic, Comisia Europeană crede că PIB-ul va avansa cu 1,8%, una dintre cele mai pesimiste prognoze.

Guvernul şi-a construit bugetul pe un avans real al economiei de 2,8%, până la un PIB de 1.550 mld. lei. Prognoza nu este cea mai prudentă, dar nici cea mai optimistă: FMI, în ultima prognoză publicată, spune că economia României va creşte cu 3,1% în 2023, iar agenţia de rating Standard & Poor’s spune că avansul va fi de 3%.

Băncile locale au prognoze situate între creştere de 2% şi 2,5%. Cea mai mare bancă din România, Banca Transilvania, spune că economia României va avansa cu 2,3% în 2023.

„În acest scenariu ne aşteptăm la continuarea fluxurilor investiţionale în economia naţională, pe fondul nivelului accesibil al costurilor reale de finanţare şi implementării programelor Uniunii Europene, inclusiv Next Generation EU şi cadrul financiar multianual 2021-2027”, este de părere Andrei Rădu­lescu, directorul departa­mentului de analiză macro de la BT.

Cele mai pesimiste prognoze vin de la Comisia Europeană şi agenţia de rating Fitch. Economiştii europeni cred că PIB-ul României va creşte cu 1,8%, americanii de la Fitch cred că avansul va fi de doar 1,6%.

Analiştii financiari sunt, în general, mai degrabă prudenţi în prognozele pe care le fac, pentru că, în mod evident, este mai bine ca aşteptările să fie depăşite decât să nu fie atinse. Cu toată prudenţa însă, prognozele de la instituţiile relevante nu indică criză în 2023. Frână puternică, dar nu criză. Acesta este, cum spun economiştii, scenariul de bază.

În scenariul de risc, şi România intră în recesiune, odată cu economiile mari. Sunt multe semne de întrebare pentru economia mondială în 2023, principalul fiind legat de inflaţie. Nu poţi să scazi inflaţia fără recesiune, sunt de părere economiştii. Potrivit ultimei prognoze a Comisiei Europene, Germania ar trebui să se aştepte în 2023 la o scădere economică de 0,6%, iar alte economii mari din zona euro sau SUA să crească cu sub 1%.

 În aceste condiţii, se pune întrebarea dacă România poate evita recesiunea, în contextul în care cele mai importante pieţe intră în contracţie. Cu toate acestea, pot apărea şi surprize plăcute, aşa cum a arătat şi 2022, când economia României a crescut, în ciuda inflaţiei şi războiului de la graniţă. Cheia din 2023 este la fondurile europene.

„Şansa României este Planul Na­ţional de Redresare şi Rezilienţă şi fon­durile europene alocate României pentru următorii ani, care nu trebuie ratată cu niciun chip. Implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ce pune accentul pe digita­lizare şi tranziţia verde, ar aduce schim­bările structurale necesare pentru creşterea potenţialului de dezvoltare şi grăbirea procesului de convergenţă”, scriu economiştii Alpha Bank într-o analiză estimativă privind economia României în 2023.

Consumul public se va tempera, mai cred analiştii de la Alpha Bank, dar investiţiile ar putea contrabalansa scăderea din zona consumului.

„În 2023, la expansiunea consumului public nu ne mai putem aştepta, având în vedere nevoia de consolidare fiscală, dar investiţiile ar putea continua dacă fondurile europene alocate României vor fi accesate. Astfel, încetinirea consumului care se prefigurează ar putea fi contracarată cel puţin parţial, iar încetinirea creşterii PIB ar putea fi mai moderată.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO