Eveniment

Institutul de Statistica arata ca Guvernul joaca teatru cu restructurarea: Guvernul Boc a facut 26.000 de angajari in administratie in 2009. Cum comentati?

Institutul de Statistica arata ca Guvernul joaca teatru cu restructurarea: Guvernul Boc a facut 26.000 de angajari in administratie in 2009
23.04.2010, 00:00 115

Numarul angajatilor din administratia publica a crescut cuaproape 8% exact la un an de la inceperea crizei, an in careGuvernul Boc anunta disponibilizari, inghetari de posturi siconcedii fara plata in randul angajatilor din sectorul public.

Peste 360.000 de salariati romani au disparut din statistici inperioada octombrie 2008- octombrie 2009, in timp ce numarulangajatilor din administratia publica a crescut cu mai mult de26.000, arata date publicate ieri de Institutul National deStatistica (INS). Astfel, numarul de angajati din administratiapublica era in luna octombrie 2009 de 360.000, fata de 334.000 inoctombrie 2008. Acest studiu privind numarul de salariati, publicatanual in aprilie, este mult mai detaliat decat raportarile lunare,Statistica avand nevoie de cateva luni de la colectarea datelor (inoctombrie) pentru procesarea lor. Cele mai mari scaderi alenumarului de angajati au fost inregistrate in sectorul industrial,majoritar privat, unde aproape 230.000 de angajati si-au pierdutlocul de munca, si in constructii, unde s-a inregistrat cea maimare scadere a efectivului de personal, de -17%, adica au disparut70.000 de joburi.

"Guvernul, ca orice alt angajator, a facut si in 2009 noiangajari din doua motive: a avut nevoie si a avut bani. Eu amsustinut inca de pe vremea lui Tariceanu ca avem un aparat de statobez, bazandu-ma pe o statistica comparativa simpla: in Polonia, deexemplu, numarul de functionari la mia de locuitori e de trei orimai mic decat in Romania", spune Adrian Izvoranu, directorulgeneral al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania(ACPR).

Angajatorii din sectorul constructiilor, unde lucreaza inprezent aproape 350.000 de salariati, au fost nevoiti sa facadisponibilizari masive ca urmare a neincasarilor la timp acreantelor si a lipsei de finantari pentru lucrarile din domeniu.In octombrie 2009 numarul salariatilor din constructii era cu peste68.000 mai mic decat efectivul din perioada similara din 2008.

"Reprezentantii firmelor din constructii spun ca esteinacceptabil ca primariile, pentru care au efectuat lucrari, sanu-si plateasca datoriile la ei si in acelasi timp sa aloce banipentru salariile functionarilor si pentru alte cheltuieli. Neconfruntam si cu o subfinantare a sectorului, iar daca Guvernul nuva lua masuri in acest trimestru, cu siguranta ca vom mai pierde 10-15% din numarul total de salariati", sustine Laurentiu Plosceanu,presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii(ARACO). Pe de alta parte, profesorul de stiinte politice CristianParvulescu crede ca numarul angajarilor facute anul trecut inadministratia publica nu este mare, avand in vedere faptul ca toamatrecuta premierul Boc anunta ca va face 14.000 de concedieri.

"Nu putem vorbi de un exces al numarului de angajari inadministratie. Problema Romaniei nu este numarul mare alfunctionarilor publici, ci ineficienta acestora, care vine mai alesdin faptul ca multi dintre ei au fost angajati pe criteriipolitice", explica Parvulescu. Pana la inchiderea editiei,reprezentantii Guvernului nu au oferit explicatii legate decresterea numarului de angajati din administratia publica

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO