Eveniment

Institutul Pantone a ales care va fi culoarea anului 2023: Viva Magenta, o culoare descrisă ca un "roşu animat, care pulsează cu mişcare"

Institutul Pantone a ales care va fi culoarea anului...

Autor: Andreea Tobias

02.12.2022, 08:08 767

Institutul Pantone a anunţat culoarea anului 2023. Este vorba despre Viva Magenta, o culoare descrisă ca un "roşu animat, care pulsează cu mişcare", „o culoare exuberantă care promovează optimismul şi bucuria".

Într-un moment cultural marcat de nenumărate provocări, culoarea anului 2023 de la Pantone este o nuanţă îndrăzneaţă de roşu care vorbeşte despre puterea şi vitalitatea necesare pentru a crea un viitor mai pozitiv.

Pantone 18-1750 Viva Magenta, o nuanţă vibrantă şi nuanţată de roşu purpuriu, este un exemplu de echilibru: bazându-se atât pe tonuri calde, cât şi reci, originile culorii sunt ancorate în natură, cu o nuanţă electrizantă care poate fi găsită atât în sfera fizică, cât şi în cea virtuală.

Aflat în cel de-al 23-lea an în care selectează o culoare anuală, Institutul Pantone a luat în considerare avalanşa de provocări cu care oamenii s-au confruntat în ultimii ani, cum ar fi pandemia COVID-19, şi modul în care acestea au modelat perspectiva, valorile şi atitudinile în găsirea unei culori pentru 2023.

"Am ales această culoare pentru că am simţit că este o nuanţă neconvenţională pentru o perioadă neconvenţională, ceva care ne-ar putea prezenta o nouă viziune", a declarat Leatrice Eiseman, director executiv al institutului, pentru TIME. Viva Magenta, notează Esieman, comunică putere - dar într-un mod asertiv, nu agresiv. "Este o culoare care vibrează cu adevărat cu vervă şi vigoare, care demonstrează un nou semnal de putere, ceea ce este ceva de care avem cu toţii nevoie pentru un viitor mai optimist."

Eiseman, care a descris Viva Magenta ca fiind un "roşu animat, care pulsează cu mişcare", indică natura ca fiind una dintre principalele surse de inspiraţie pentru selecţia de culori din acest an, şi anume coloranţii din coşenila roşie, care au fost folosiţi încă din secolul al II-lea î.Hr. pentru a imprima nuanţe roşii bogate pe ţesături şi hârtie.

O nuanţă precum Viva Magenta este şansa revizitalizării şi reconectării cu istoria, imaginând în acelaşi timp un viitor mai luminos.

"Sperăm că simbolismul din această culoare va crea o lume dinamică ce încurajează experimentarea", spune Eiseman.

În timp ce culoarea are legături profunde atât cu trecutul, institutul doreşte să fie clar că este, de asemenea, o culoare care se potriveşte incontestabil pentru prezent, o nuanţă care încurajează toţi oamenii să trăiască viaţa cu îndrăzneală în momentul prezent.

"Numele culorii în sine vă spune că aceasta este o culoare cu care să sărbătoriţi, o culoare exuberantă care promovează optimismul şi bucuria", a declarat Eiseman. "Este ceea ce noi numim o nuanţă fără limite, o declaraţie cu adevărat remarcabilă. Este imposibil să intri într-o cameră dacă porţi această culoare şi să nu se îndrepte atenţia spre tine. Este îndrăzneaţă. Este spirituală şi incluzivă - îi primeşte pe toţi şi pe oricine cu acelaşi spirit rebel".