Eveniment

Ce se mai întâmplă cu banii europeni din programul 2021-2027. Proiecte în valoare de 620 mil. euro lansate pentru IMM-uri. Deşi întârziate de guvern două luni, programele regionale pot fi primele care produc plăţi în 2023

Ce se mai întâmplă cu banii europeni din programul...

Autor: Răzvan Botea

07.05.2023, 11:06 1024

♦ Agenţiile de dezvoltare regională (ADR) s-au mişcat cel mai repede în avansarea apelurilor de proiecte prin programul financiar european 2021-2027, dar o ordonanţă de guvern le-a dat înapoi cu două luni.

Cele mai mari şanse pentru decontări din cadrul financiar multianual 2021-2027, care a de­butat practic în România anul acesta, sunt pentru programele regio­nale, acestea fiind cele mai avansate cu pregătirile pentru decon­tarea investi­ţiilor, spune Oana Bâra (foto), coordonator de programe la BCR România.

„Pe programele regionale putem avea primele proiecte aprobate în 2023“, a spus ea, care a adăugat că totuşi vor fi câteva întârzieri ca urmare a modificării legii.

„Pe programele regionale, gestionate de ADR-uri, deja mare parte din ele au scos în consultare ghidurile solicitantului, urmau să le şi lanseze, dar s-a modificat cadrul legislativ şi o să-i mai întârzie.“

Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, care era cea mai avansată cu pregătirea apelurilor de proiecte, a anunţat recent că 23 de apeluri de proiecte pe fonduri europene, în valoare de 463 mil. euro, derulate prin ADR Vest, vor fi decalate cu două luni, ca urmare a unei ordonanţe de Guvern privind gestionarea fondurilor europene. „Acum trebuie să ajustăm criteriile de evaluare şi metodologia şi presupune o nouă abordare. Fiecare regiune avea un mod de a operaţionaliza programul şi trebuie ajustat în funcţie de noua ordonanţă. Nu cred că a fost inspirată or­donanţa, era important să avem mai multe metode de implementare.

Pe de-o parte s-a dorit simplificarea, dar unele lucruri s-au complicat“, spune pentru Sorin Maxim (foto), directorul general ADR Vest şi preşedintele Asociaţiei ADR-urilor din România (ROREG).

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a lansat apeluri de proiecte în valoare de 620 mil. de euro pentru IMM-urile din zonele defavorizate, prin programul Tranziţie Justă din cadrul exerciţiului financiar multianual 2021-2027. Sunt primele apeluri de proiecte pentru banii europeni din acest cadru financiar, în valoare totală de 46 mld. euro.

Prin cele două apeluri de proiecte, IMM-urile din Gorj, Hunedoara, Dolj, Galaţi, Prahova şi Mureş vor avea acces la finanţarea europeană pentru crearea de unităţi noi de producţie ori prestări de servicii, pentru extinderea celor existente, dar şi pentru diversificarea produselor şi serviciilor oferite.

„Pe politică de coeziune au început să se mişte lucrurile destul de binişor. Deşi acordul de parteneriat şi toate programele operaţionale au fost aprobate la finalul anului trecut, acum suntem destul de avansaţi. Tocmai a fost lansat în consultare pe programul Tranziţiei Justă două apeluri de proiecte foarte interesante pentru companii“, mai spune Oana Bâra.

Programele aferente cadrului financiar multianual 2021-2027 au fost aprobate la finalul lui 2022. Astfel, perioada de programare a început pentru România anul acesta, unul de foc pentru fondurile europene, pentru că trebuie să încheie şi vechea perioadă de programare 2014-2020, prelungită până la finalul lui 2023. Concomitent cu aceasta, guvernul şi ADR-urile se pregătesc pentru accesarea banilor din perioada de programare 2021-2027, din PNRR, din Fondul de Modernizare şi din Politica Agricolă Comună. În total, circa 100 de mld. de euro ar putea să intre în România în perioada următoare din aceste fonduri.

Din politica de coeziune 2021-2027, circa 46 de mld. de euro sunt banii puşi la dispoziţie, fonduri europene şi contribuţie naţională. Din aceştia, Programele Regionale înseamnă 11,7 mld. de euro şi partea de infrastructură mare de transport 9,5 mld. euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO