Eveniment

Ce se întâmplă în finanţele ţării? Deficitul bugetar s-a majorat cu 67% în primele patru luni din an, an/an. Deficitul bugetar a ajuns în primele patru luni din an la 27 mld. lei, faţă de 16 mld. lei în primele patru luni din 2022 – o creştere enormă, de două treimi

Ce se întâmplă în finanţele ţării? Deficitul...

Autor: Răzvan Botea

03.06.2023, 11:37 906

Veniturile la bugetul statului consemnează o creştere de 10% în aprilie la fel ca la trei luni, sub programarea de 14% Cheltuielile au accelerat de la 14% în primele trei luni la 16% În aceste condiţii, şi cu grevele anunţate, deficitul stabilit de guvern, de 4,4% din PIB, nu va putea fi respectat.

Veniturile bugetului general consolidat au crescut în aprilie cu mai puţin de 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Ca să se mai poată ajunge la programarea bugetară iniţială, veniturile ar fi trebuit să accelereze şi cheltuielile să frâneze în aprilie, faţă de primele trei luni din an. În schimb, creşterea veniturilor a rămas la fel, iar avansul cheltuielilor chiar a accelerat, ceea ce a făcut ca deficitul bugetar să crească, în loc să scadă. În aceste condiţii, se pune întrebarea: va putea guvernul să se mai încadreze în deficitul programat de 4,4% din PIB?

Veniturile statului au fost de 160 mld. lei în ianuarie-aprilie 2023, cu 9% peste cele din perioada similară din anul trecut, situaţie asemănătoare cu ianuarie-martie. În aceeaşi vreme însă, avansul cheltuielilor nu a rămas la fel şi cheltuielile bugetare au accelerat la 16%, de la 14% în primele trei luni din an, arată execuţia bugetară publicată de Ministerul de Finanţe.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO