Eveniment

Ce se întâmplă cu salariile angajaţilor de la Regina Maria de la 1 ianuarie? ”Regina Maria se va asigura în continuare de transferarea sumelor necesare pentru fiecare angajat, astfel încât salariul net să rămână la nivelul actual”

Ce se întâmplă cu salariile angajaţilor de la Regina...

Autor: Simona Tatu

16.12.2017, 11:00 1550

♦ Milioane de angajati nu ştiu dacă de la 1 ianuarie vor mai avea aceleaşi salarii ca în 2017 l ZF a întrebat zeci de companii ce vor face.

Deşi a trecut mai bine de o lună de când, prin ordonanţă de guvern, taxele sociale au fost transferate în totalitate din sarcina angaja­to­rului în cea a angajatului, mii de salariaţi încă nu ştiu ce salarii vor avea începând cu 1 ianuarie 2018. Până în prezent, din top 10 cei mai mari angajatori din economie, doar Dedeman, Complexul Energetic Oltenia şi Kaufland au anunţat că vor majora salariile brute ale angajaţilor cu 20% în 2018, astfel încât salariul net să rămână la acelaşi nivel din 2017.

„CE Oltenia va adopta măsurile necesare pentru a nu afecta în mod negativ veniturile pro­priilor angajaţi. Prin transferarea contribu­ţi­ilor de la angajator la angajaţi, evident că salariul brut de bază al tuturor angajaţilor va fi majorat cu valoarea contribuţiilor“, a spus Sorin Boza, directorul Complexului Energetic Oltenia.

Pe de altă parte, compania petrolieră OMV Petrom, unul dintre cei mai mari anga­jatori din România, a transmis la solicitarea ZF că încă se află în discuţii cu sindicatul repre­zentativ. Reprezentanţii companiei nu anunţă nimic cu privire la refacerea contractelor de muncă, dar spun că au propus acordarea unor indemnizaţii lunare, astfel încât salariile nete ale angajaţilor să nu fie afectate. În cadrul OMV Petrom lucrează aproape 14.000 de angajaţi.

„Ne aflăm în plin proces de negociere a contractului colectiv de muncă, cu sindicatul reprezentativ, Sindicatul Naţional Petrom, negocieri pe care intenţionăm să le finalizăm până la sfârşitul anului. În cadrul negocie­rilor, OMV Petrom a propus acordarea unei indemnizaţii lunare pentru ca veniturile salariaţilor noştri să nu fie afectate în mod negativ de recentele modificări asupra contribuţiilor sociale, modificări care pot determina diminuarea venitului net al salariatului cu aproximativ 20%“, au spus reprezentanţii OMV Petrom.

Prima companie care şi-a liniştit angajaţii şi a anunţat că va menţine salariul net a fost retailerul alimentar Kaufland, care are 16.400 de salariaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO