Eveniment

Intenţia spaniolilor de a restricţiona piaţa muncii pentru români va avea deocamdată un efect limitat

Intenţia spaniolilor de a restricţiona piaţa muncii pentru români va avea deocamdată un efect limitat

Intenţia spaniolilor de a restricţiona piaţa muncii pentru români va avea deocamdată un efect limitat

Autor: Iulian Anghel

20.07.2011, 00:04 366

Intenţia Spaniei de a restricţiona accesul imi­gran­ţilor româniar fi prima măsură protecţionistă pe piaţa muncii impusă după ceaceastă ţară a deschis complet piaţa muncii pentru români în 2009.Volumul de bani pe care românii din Spania îi trimit acasă - peste1 mld. euro anual - ar putea fi afectat sau nu în funcţie de felulîn care intenţiile vor fi transpuse în norme legale.

Cu un nivel al şomajului care a atins 20% din totalul populaţieiactive, Spania intenţionează să-şi protejeze piaţa muncii în faţanoilor imigranţi, dar românii care lucrează în Spania nu ar urma săfie afectaţi întucât măsura nu se va aplica retroactiv. Oficial,potrivit datelor ministerului spaniol al muncii şi imigraţiei, înSpania locuiau la finele lui 2010 apro­xi­mativ 850 de mii deromâni. Aceştia au trimis anul trecut acasă peste 1,2 mld.euro.

Valoarea remiterilor totale a fost între 2005 şi 2010 de 32 mld.euro, potrivit datelor furnizate de diverse instituţii. Remiterileîn primele cinci luni ale lui 2011 au fost, potrivit datelor BNR,de 986 mil. euro.

Potrivit unui studiu din iunie al MoneyGram, unul dintreprincipalii jucători în piaţa transferului de fonduri la nivelmondial, românii din Italia trimit acasă anul trecut cei mai mulţibani (36% din totalul remiterilor, urmaţi de cei din Spania, 34% şiMarea Britanie, 14%). Astfel românii din Italia au trim acasă în2011 în jur de 1,3 mld. euro, dintr-un total al remiterilor deaproximativ 4 mld. euro, iar cei din Spania, 1,2 mld. euro.

Este posibil ca valoarea remiterilor - pe care România s-a bazatîn ultimii ani pentru că i-a echilibrat intrările şi ieşirile devalută - să fie afectată de decizia Spaniei?

Românii din Italia au trimis acasă anul trecut cei mai mulţi bani (36% din totalul remiterilor), urmaţi de cei din Spania (34%) şi Marea Britanie (14%). Astfel, românii din Italia au trimis acasă în 2011 în jur de 1,3 mld. euro, dintr-un total al remiterilor de aproximativ 4 mld. euro, iar cei din Spania, 1,2 mld. euro.WilliamBrânză, deputat pentru diaspora, susţine că este prea devremepentru a face o evaluare pentru că măsura îi vizează pe potenţialiiimigranţi români şi nu pe cei care sunt deja rezidenţi înSpania.

"Cum actualii rezidenţi nu vor fi afectaţi dacă măsura se vapune în practică, nici veniturile lor nu vor fi afectate, drepturmare nici transferurile."

Senatorul pentru diaspora Viorel Badea susţine, la rândul său,că o eventuală măsură de restricţionare masivă pe piaţa munciipentru români ar putea chiar afecta structural economiile statelorîn care aceştia trăiesc şi muncesc - sunt în jur de trei milioanede români care muncesc în străinătate, majoritatea în UE.

O comisie guvernamentală spaniolă a stabilit că în 2009 româniicare munceau în Spania au contribuit cu 1% la PIB-ul ţării.

Ministrul român de externe Teodor Baconschi arată că măsuraimpusă de spanioli va fi temporară şi trebuie înţelească încontextul în care şomajul este la cel mai înalt nivel din UE.Potrivit şefului diplomaţiei, peste o treime din românii din Spanianu au, din cauza crizei care a lovit ţara, un loc de muncă, ceea cepune presiune pe autorităţile spaniole, care trebuie să le asiguresurse de trai.

Aceasta este realitatea prin intermediul căreia trebuieanalizată intenţia Madridului de a bloca temporar accesul pe piaţamuncii pentru noi imigranţi români, arată el.

Ministrul român de externe spune că a vorbit luni cu omologulsău spaniol Trinidad Jimenez împreună cu care a stabilit că, pânăsăptămâna viitoare când miniştrii muncii din cele două ţări voravea o întâlnire, să se constituie un grup de lucru care săanalizeze realităţile din piaţa muncii, dar şi cum să fiegestionată public această măsură, astfel încât ea să nu capeteconotaţii politice.

"Măsura va fi una temporară. Apoi, în sânul comunităţiiromâneşti din Spania şomajul este de 35%, un procent net pestemedia naţională de 20%. Să primeşti în câţiva ani 900.000 decetăţeni români, să le găseşti locuri de muncă (Spania a deschistotal piaţa muncii pentru români la 1 ianuarie 2009 - n.n.), săplăteşti asigurări pentru o treime din ei (şomerii - n.n.) nu esteun lucru uşor. Prin înţelegerea (de luni - n.n.) vom căuta, înprimul rând, să gestionăm în comun această problemă. Dinsolidaritate europeană trebuie să-i înţelegem. Nu este vorba de aculpabiliza Spania, ci de a o înţelege", a explicat pentru ZF şefuldiplomaţiei române.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO