Eveniment

Interes uriaş pentru modernizarea, cu 1,37 mld. lei, a Unităţii Militare Câmpia Turzii: 67 de companii înscrise. Datele privind procesul de selecţie a câştigătorului sunt clasificate ca secret de serviciu, spun reprezentanţii MApN

La Câmpia Turzii există o bază aeriană care funcţionează ca punct central al exerciţiilor aeriene din cadrul NATO. Baza ar putea deveni, odată cu această dezvoltare, un nod strategic pentru operaţiunile forţelor aeriene ale armatei americane în sud-estul Europei. FOTO: www.mapn.ro

La Câmpia Turzii există o bază aeriană care funcţionează ca punct central al exerciţiilor aeriene din cadrul NATO. Baza ar putea deveni, odată cu această dezvoltare, un nod strategic pentru operaţiunile forţelor aeriene ale armatei americane în sud-estul Europei. FOTO: www.mapn.ro

Autor: Alina-Elena Vasiliu

29.04.2021, 09:00 8561

Un proiect de peste un mi­liard de lei, pentru reali­zarea infrastructurii în cadrul cazarmei de la Câmpia Turzii, a intrat pe radarul companiilor de construcţii. În total, 67 de companii s-au înscris la licitaţie pentru a realiza proiectul care ar urma să fie gata în cinci ani de la data alegerii câştigătorului. Procedura de selecţie este însă secretă.

„Procedura Realizare infrastructură - Zonă operaţională - în cazarma 1833 Câmpia Turzii (...) se desfăşoară prin licitaţie restrânsă în baza OUG 114/2011, proiectul fiind clasificat Secret de serviciu. Până la stabilirea câştigătorului, toate documentele şi informaţiile privind deciziile din cadrul procedurii sunt exceptate de la publicare“, au răspuns re­prezentanţii Ministerului Apărării Naţionale la solicitarea ZF.

Contractul presupune lucrări de proiectare şi de executare. După sta­bilirea câştigătorului, toate informaţiile ar urma să fie publicate în SEAP – Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Pro­cedura este una de tip licitaţie restrânsă.

„Numărul companiilor/grupurilor de companii care s-au înscris este de 67 de participanţi. După desemnarea câştigă­torului, urmează semnarea contractului şi demararea realizării investiţiei, care se desfăşoară pe o perioadă de cinci ani“, mai spun oficialii MApN.

Instituţia nu a răspuns dacă s-a desfăşurat o preselecţie a companiilor participante şi câte companii s-au calificat în această preselecţie. În acest moment, proiectul se află în etapa de evaluare calificare şi tehnică, ce va fi urmată de evaluarea financiară.

Potrivit datelor disponibile pe platforma SEAP, proiectul are o valoare totală de 1,37 miliarde de lei, sumă din care doar prima fază reprezintă 514 mi­lioane de lei.

„Valoarea estimată totală a con­tractului iniţial faza I pentru care există buget în anul 2020 este de 564,7 milioane de lei fără TVA. Autoritatea contractantă va opta pentru achiziţia ulterioară de lucrări de construcţii similare (...) până la valoarea de 1,3 miliarde de lei fără TVA“, se arată pe site-ul e-licitatie.ro. Sursa de finanţare sunt fondurile bugetare. Printre condiţiile de participare la licitaţie, se numără o medie a cifrei de afaceri pe ultimii trei ani de minimum 2 milioane de lei, experienţă cu proiecte de construcţii similare, supuse acţiunii explozibililor, şi obţinerea avizului de securitate pentru acces la informaţii clasificate ca secret de serviciu. Ofertele sau cererile de parti­cipare au fost depuse până în iulie 2020.

Potrivit informaţiilor din presa locală din judeţul Cluj, în cursă s-au înscris, printre altele, companiile Strabag, Danya Cebus Rom, Leviatan Design, Intrakat şi Concelex.

Un document disponibil pe site-ul MApN arată că obiectivul de investiţie imobiliară „Realizare infrastructură – zonă operaţională – în cazarma 1833 Câm­pia Turzii“ va cuprinde lucrări de construire clădiri, construcţii cu insta­laţiile aferente, amenajări militare cu rol de protecţie (baricade, biute), împre­j­muiri, drumuri şi platforme, refaceri, devieri şi configurări de reţele de apă, canalizare, termice, gaz, refacere şi redimensionare de branşamente după caz, redimensionare post de reglare-măsurare gaze naturale.

Numărul mare de companii care s-au înscris la această licitaţie este o situaţie excepţională, în condiţiile în care, de regulă, pentru proiectele de construcţii nu sunt mulţi participanţi la astfel de licitaţii. La Câmpia Turzii există o bază aeriană care funcţionează ca punct central al exerciţiilor aeriene din cadrul NATO. Baza ar putea deveni, odată cu această dezvoltare, un nod strategic pentru operaţiunile forţelor aeriene ale armatei americane în sud-estul Europei. Baza a fost fondată pe 1 iunie 2002, în urma unui program de reorganizare a Armatei Române şi a devenit una dintre cele mai bune ale Forţelor Aeriene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO