Eveniment

Interviu Radu Oprea, ministrul pentru mediul de afaceri: Sunt discuţii pentru investiţii străine de câteva miliarde de euro în România

Radu Oprea: Mai sunt în discuţii investiţii, avem un portofoliu serios de investiţii străine la care lucrăm prin Invest România. Sunt câteva miliarde de euro dacă ar fi să calculăm valoarea lor. Câte miliarde, nu putem spune precis deoarece discutăm despre informaţii confidenţiale. Vorbim doar despre realizări cum a fost noua investiţie Daimler de la Sebeş sau London Stock Exchange Group la Bucureşti.

Radu Oprea: Mai sunt în discuţii investiţii, avem un portofoliu serios de investiţii străine la care lucrăm prin Invest România. Sunt câteva miliarde de euro dacă ar fi să calculăm valoarea lor. Câte miliarde, nu putem spune precis deoarece discutăm despre informaţii confidenţiale. Vorbim doar despre realizări cum a fost noua investiţie Daimler de la Sebeş sau London Stock Exchange Group la Bucureşti.

Autor: Bogdan Alecu

13.02.2019, 07:00 1291

„Mai sunt în discuţii investiţii, avem un portofoliu serios de investiţii străine la care lucrăm prin Invest România. Sunt câteva miliarde de euro dacă ar fi să calculăm va­loa­rea lor. Câte miliarde nu putem spune precis deoare­ce dis­cutăm despre in­for­maţii confiden­ţiale. Vorbim doar despre realizări cum a fost noua investiţie Daimler de la Sebeş sau London Stock Exchange Group la Bucureşti“, a spus ministrul pentru mediul de afaceri.

Subsidiara Daimler în România, Star Assembly, a început oficial producţia cutiei de viteze automate cu dublu ambreiaj cu opt trepte în urma unei investiţii de 250 mil. euro, potrivit datelor din piaţa auto, investiţie care se adaugă celei de 300 mil. euro demarată în 2013 la Sebeş, când a fost lansată în producţie cutia automată cu nouă trepte. Oficialii Daimler nu au oferit nicio informaţie cu privire la valoarea investiţiei.

Gigantul german Daimler mai are în plan dezvoltarea unei platforme logistice în zona Chitila din nord-vestul Bucureştiului, potrivit da­telor din piaţă. Oficialii Mercedes-Benz Ro­mânia nu au oferit niciun comentariu pe această temă. Potrivit datelor citate, Daimler va investi 20 mil. euro în viitorul centru logistic, care va funcţiona drept centru regional, de aici urmând a fi livrate piese auto în regiune. În prezent grupul german este în faza de pregătire.

London Stock Exchange Group a deschis oficial biroul de la Bucureşti la începutul lunii februarie unde are acum un centru de servicii IT care va deveni un „hub strategic“ al britanicilor în regiune.

Noul centru va face 500 de angajări, ceea ce l-a determinat pe ministrul de externe al Marii Britanii Jeremy Hunt, prezent la lansare, să descrie centrul drept „un pion pentru relaţiile eco­nomice dintre România şi Marea Britanie“, chiar şi după Brexit.

„Sunt în discuţii diverse proiecte, sunt companii care analizează şi prospectează piaţa locală. Alte discuţii sunt mai avansate şi furnizăm deja informaţii din toate domeniile de activitate precum cel financiar, cifre marco ale României. Cu alţii suntem şi în faza următoare, unde mergem cu ei în teren, analizăm posibile locaţii de proiecte greenfield sau brownfield şi apoi intervine şi tema şi implicarea autorităţilor locale şi guverna­men­tale. Astăzi în Europa România este cea mai bună destinaţie de investiţie“, a spus ministrul Ştefan Oprea. El a subliniat că „sunt în discuţie şi investiţii greenfield şi extinderi ale investiţiilor existente. Faptul că investesc în continuare arată că România are potenţial, cum este şi investiţia Daimler la Sebeş. Ei găsesc în continuare angajaţi aici şi prin învăţământul dual noi îi sprijinim. Atunci când o companie ştie să formeze o cultură organizaţională, reuşeşte să-şi menţină şi personalul“.

Pentru dezvoltarea şi altor regiuni ale ţării, unde nu există în prezent infrastructură modernă pentru o conexiune rapidă spre Vest, ministrul pentru mediul de afaceri a subliniat că în Sud şi Est se insistă mult pe învăţământul dual pentru a contracara problema lipsei de personal.

„Sunt investiţii şi în alte zone ale ţării. În 2019 vom veni cu anumite programe pentru a crea premise favorabile dezvoltării şi altor zone care astăzi sunt mai puţin dezvoltate sau cu şomaj mai ridicat. Lipsa personalului este principala problemă, iar noi venim cu sistemul de învăţământ dual pentru stabilizarea şi formarea forţei de muncă din România.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO