Eveniment

Interviu ZF. Ionuţ Mişa, ministrul finanţelor: Mii de firme ne-au anunţat că aplică TVA defalcat de la 1 octombrie. De la o singură bancă am stabilit debite suplimentare în valoare de 650 mil. lei. La rectificare o să luăm bani de la Ministerul Transporturilor, care nu a avut o execuţie bună la investiţii

Interviu ZF. Ionuţ Mişa, ministrul finanţelor: Mii de...

Autor: Sorin Pâslaru

08.09.2017, 00:08 7506

„Firmele oneste au fost atrase de facilitatea oferită prin care plătesc mai puţin cu 5% impozit pe profit. Această sumă acoperă cu mult cheltuielile necesare pentru modificarea siste­melor IT“.

Ministrul finanţelor Ionuţ Mişa afirmă că „mii de firme“ vor să aplice TVA defalcat de la 1 octombrie 2017, de când devine opţională această măsură, fiind atrase de reducerile oferite de Finanţe de 5% din impozitul pe profit.

„Firmele oneste au fost atrase de facilitatea oferită prin care plătesc mai puţin cu 5% impozit pe profit. Această sumă acoperă cu mult cheltuielile necesare pentru mo­dificarea siste­melor informatice“, a spus ministrul finanţelor Ionuţ Mişa, într-un interviu pentru ZF.

Măsura TVA defalcat, care presupune vărsarea banilor pe care o firmă îi primeşte drept TVA într-un cont separat de TVA deschis la o bancă din România, va intra în vigoare în mod obligatoriu la 1 ianuarie 2018 şi în mod opţional la 1 octombrie 2017. Firmele care intră opţional primesc deducere de 5% din impozitul pe profit şi alte facilităţi fiscale.

Măsura a provocat vii dezbateri în mediul de business, fiind în continuare contestată. Ministerul Finanţelor a acceptat o parte din propunerile mediului de business, dar în cele din urmă Guvernul a promovat noul sistem printr-o ordonanţă de urgenţă care a fost votată săptămâna trecută. „Firmele mari, cu plăţile la zi şi care plătesc impozit pe profit, vor fi primele care vor trece la TVA defalcat“, a spus ministrul Mişa. „Miza introducerii TVA defalcat este imposibilitatea ca în viitor firmele în insolvenţă şi în faliment să nu mai ramburseze TVA datorat statului. De la începutul anului până acum, avem TVA de recuperat de la firmele în insolvenţă şi faliment de 8 mld. lei. Doar 3% din companiile în insolvenţă reuşesc să iasă, astfel încât de cele mai multe ori aceştia sunt bani pierduţi“, a explicat ministrul de finanţe Ionuţ Mişa.

♦ Rectificare bugetară: vom rămîne la deficitul de 2,95% din PIB. Ministerul Transporturilor nu are o execuţie bună la investiţii, o să-i luăm din bani

♦ Situaţia de la Ministerul Apărării: „Ce s-a schimbat este faptul că norma de hrană nu se mai plăteşte în avans”

♦ Execuţia bugetară: „Avem bani. Nici măcar o secundă nu am discutat cu FMI despre vreun împrumut”

♦ Funcţionarea ANAF: „Vorbesc de cinci ori pe zi cu preşedintele ANAF. Punem datele din fiecare departament la un loc pentru analize de risc”

♦ Băncile, în vizor. „Am stabilit debite suplimentare pentru o singură bancă în valoare de 650 mil. lei. Acolo este vorba şi de o fraudă. Avem o plângere penală”

♦ Rezerva de la Trezorerie, de 5,7 mld. euro, în scădere faţă de 7 mld. euro la începutul anului

♦ Emisiuni de titluri de stat pentru populaţie: „Vom ieşi cu titluri pe 5-10 ani”

♦ Acciza pe benzină: „Nu facem decât să corectăm o anomalie: am scăzut acciza, vânzările au crescut, dar petroliştii n-au plătit mai mult impozit pe profit”

♦ TVA de 18% se va aplica de la 1 ianuarie 2019

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO