• Leu / EUR4.9437
  • Leu / GBP5.6284
  • Leu / USD5.0679
Eveniment

Între două lumi: cum se poziţionează România faţă de cea mai puternică economie a continentului - Germania şi cea mai firavă expresie a ei – Republica Moldova?

Între două lumi: cum se poziţionează România faţă de cea mai puternică economie a continentului - Germania şi cea mai firavă expresie a ei – Republica Moldova?

Autor: Iulian Anghel

02.09.2011, 00:06 1953

În timpul reuniunii anuale a diplomaţiei române de la Bucureşti, ZF a stat de vorbă cu ambasadorii României în cele două ţări, Lazăr Comănescu, unul dintre cei mai experimentaţi diplomaţi români aflat la post la Berlin, şi Marius Lazurcă, unul dintre cei mai tineri şefi de misiune ai României, la Chişinău.

În Germania coaliţia cancelarului Angela Merkel pare că are probleme cu trecerea prin Parlament a Planului de salvare în zona euro, plan care trebuie să treacă şi testul Curţii Constituţionale.

De altminteri, consilierul preşedintelui, fostul comisar Leonard Orban, afirma miercuri că îi este teamă de ce se întâmplă în Germania pentru că o respingere a planului într-una dintre ţările UE va duce la divizarea Europei şi la transformarea ei într-o Europă cu două viteze, ceea ce va pune Bucureştiul în faţa unei opţiuni fundamentale: de ce parte va fi?

De cealaltă parte, preşedintele Traian Băsescu afirma chiar ieri, la reuniunea anuală a diplomaţiei române, că România va contina să sprijine Republica Moldova, după ce cu nici două săptămâni în urmă avertizase Chişinăul că fereastra oportunităţii europene se va închide pentru totodeauna pentru această ţară, dacă ea nu-şi clarifică rapid opţiunile.

De la distanţă poziţiile par dramatice. Dar cum se văd ele din "ochiul ciclonului"?

Germania nu va derapa, este o economie puternică şi predicibilă, iar politicienii lor extrem de serioşi. România recuperează în relaţia cu Germania - şi-a redus deficitul comercial de la 4 mld. euro în 2008 la 1 mld. euro anul trecut, ceea ce înseamnă că exporturile noastre devin competitive pe piaţa germană, spune ambasadorul Comănescu.

Republica Moldova face paşi importanţi, integrarea în UE se va petrece.

Investitorii români au avantaje importante, dacă vor sâ-şi extindă afacerile în Republica Moldova: nu doar piaţa internă, ci şi posibilitatea de a pătrunde în imensa piaţă a Comunităţii Statelor Independente, spune ambasadorul Lazurcă.

Lazăr Comănescu (62 de ani)

  • Este unul dintre cei mai experimentaţi diplomaţi ai României.

  • Înainte de a ajunge ambasador la Berlin, în 2008, a îndeplinit misiuni la Bruxelles, fiind Reprezentantul permanent al României pe lângă Uniunea Europeană şi reprezentant al României pe lângă UE şi NATO.

  • Este economist şi a fost profesor la Academia de Ştiinţe Economice (ASE) din Bucureşti.

    Ambasadorul României la Berlin: Devenim mai competitivi pe piaţa germană

Marius Lazurcă(40 de ani)

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9437
Diferență: 0,0506
Ieri:
Azi: 5.0679
Diferență: 1,1496
Ieri:
Azi: 5.6284
Diferență: -0,5934
Ieri:
Azi: 5.1569
Diferență: 0,4578
Ieri: