Eveniment

Întrebare de 6 mld. euro: cu furtuna crizei la orizont, PNRR devine colac de salvare pentru economie. Unde sunt problemele?

Întrebare de 6 mld. euro: cu furtuna crizei la orizont,...

Autor: Roxana Petrescu

12.04.2022, 00:08 3238

Circa 6 miliarde de euro poate cere România din PNRR în 2022 Întrebarea reală este câţi bani vor intra însă efectiv în economie într-un an în care norii crizei ameninţă la orizont.

Prima solicitare pentru banii din PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă) este pro­gramată pentru al doilea trimestru al anului, dar cele 21 de ţinte de care depinde atragerea banilor nu sunt încă pe deplin îndeplinite, arată datele oficiale.

„România a ales să subscrie două cereri de finanţare pentru anul acesta prin PNRR. Prima solicitare de plată se face după atin­ge­rea ţintelor şi jaloanelor aferente T4/2021. Va­loa­rea totală a solicitărilor de plată pe care Ro­mânia le poate depune în 2022 este de 4,1 mi­liarde de euro (granturi) şi 1,9 mi­liar­de de euro (împrumuturi)“, explică pentru ZF un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Mecanismul de funcţionare al PNRR este clar. Banii nu vin decât după ce ţintele sunt îndeplinite, iar ceea ce nu se atrage se pierde.

„Prima dintre cele două cereri de plată aferente anului 2022 va fi transmisă de către România în trimestrul II din 2022 şi este condiţionată de îndeplinirea satisfăcătoare a celor 21 de ţinte şi jaloane aferente tri­mes­trului IV din 2021“, spun reprezentanţii Mi­nis­te­ru­lui Investiţiilor şi Proiectelor Euro­pe­ne (MIPE). Potrivit acestora, din cele 21 de ţinte şi jaloane, 18 au fost îndeplinite. Pentru celelalte 3, MIPE spune că „guvernul şi-a în­deplinit angajamentele, urmând ca la nivelul Comisiei Europene să fie agreate acor­durile de contribuţie.“ Aceste trei ja­loane (247, 250 şi 259) sunt în subordinea MIPE, de atin­gerea acestora fiind legată deblocarea unor fonduri de 550 de milioane de euro. Astfel, jalonul 247 deblochează o sumă de 300 de milioane de euro care va permite îmbună­ţi­rea accesului la finanţare şi revitalizarea canalelor de împrumut blocate de criza sanitară, jalonul 250 este legat de o sumă de 200 de milioane de euro pentru acţiuni climatice, alte 50 de milioane de euro fiind legate de jalonul 259 care prevede investiţii în eficienţa energetică în sectorul rezidenţial şi al clădirilor. Pentru a doua tranşă de fi­nan­ţare este necesară îndepli­ni­rea celor 24 de ţinte şi jaloane din T1/2022. Potrivit MIPE, doar una ar mai fi în lucru.

Atragerea banilor din PNRR ar trebui să devină prioritatea zero la nivel guverna­mental în contextul în care recesiunea nu mai este un scenariu imposibil pentru anul acesta. Trimiterea solicitărilor de finanţare nu presu­pune însă deblocarea imediată a fondurilor, astfel că orice întârziere în atingerea ţintelor şi jaloanelor se va descărca direct în ritmul de implemen­tare a investiţiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO