Eveniment

Întrebarea la care FMI nu are răspuns şi nici nu-şi asumă eşecul

Întrebarea la care FMI nu are răspuns şi nici nu-şi asumă eşecul

Jeffrey Franks este de trei ani negociatorul FMI în relaţia cu România

Autor: Cristian Hostiuc

14.11.2011, 00:06 1728

De ce programele de supraveghere finan­ciară cu FMI şi aproape 20 de miliarde de euro împrumuturi luate de România de la or­ga­nismele internaţionale nu au dus la creş­terea locurilor de muncă în economie, ci dim­po­trivă?

Tema principală a României rămâne cum să recreeze locuri de muncă. În ultimii 3 ani au fost pierdute 600.000 de joburi

O întrebare la care Jeffrey Franks, ne­go­ciatorul FMI, nu are răspuns. Fără să-şi asume un eşec al FMI, Franks spune că prioritatea pro­gramelor a fost restabilirea echilibrelor ma­cro­economice şi aducerea sub control a defi­citului bugetar. Iar acum atenţia FMI se în­dreap­tă către firmele de stat cu pierderi. Iar pe mă­sură ce economia îşi va reveni, vor apărea şi lo­curile de muncă, iar numărul angajaţilor va creşte.

"După cum ştiţi, în programul anterior nu ne-am concentrat mult asupra companiilor de stat. Ele reprezentau doar o mică parte a pro­gra­mului. Ţinta principală era stabilizarea ma­cro­economică. Acum ne-am concentrat mai mult asupra lor, ca să le aducem sub controlul nostru. Dar, în ultimă instanţă, companiile de stat aparţin poporului român, astfel că Gu­ver­nul român este responsabil cu buna lor fun­c­ţio­nare", a spus Franks, citat de Me­diafax, la emisiunea După 20 de ani de la Pro TV.

Dacă echilibrele macro s-au restabilit, eco­no­mia este pe un uşor plus de peste 1%, in­fla­ţia a scăzut sub 4% pe an, cursul valutar este stabil, deficitul bugetar este ţinut sub con­trol, la 4,4% din PIB, faţă de aproape 10% din PIB în 2009, datoriile companiilor de stat s-au du­blat în trei ani de criză, ajungând la 2,2 mld. euro, iar pierderile depăşesc 500 mil. euro pe an.

Din 2009 până acum, de când a început programul cu FMI, numărul de angajaţi a scă­zut cu 600.000 până la 4,2 milioane. Acest lucru a dus la explozia deficitului de asigurări so­ciale şi pensii pentru că nu s-au mai plătit con­tribuţii.

Fără să se oprească prea mult asupra a ceea ce nu a mers, FMI consideră că pro­gramele cu România sunt un succes, iar acest lucru ar trebui să readucă încrederea investitorilor în economie şi să mai alunge lipsa de încredere a populaţiei privind viitorul.

"Mergând pe străzile Bucureştiului şi făcând comparaţie cu acum un an, doi în urmă, observ o ameliorare a activităţii econo­mice. În loc să văd magazine care se închid, văd magazine care se deschid. Cred că există sentimentul că am trecut hopul", a menţionat Franks. Totuşi, acest lucru nu se întâmplă în toate regiunile.

FMI, alături de Guvern, crede că anul viitor eco­nomia va reuşi să înregistreze o creş­te­re de 1,8-2,2%, dar dacă se agravează criza euro­pea­nă sau apar alte şocuri, esti­mă­rile pot scă­dea. Presiunea este în acest moment pe bugetul de stat, unde deficitul trebuie să scadă de la 4,4% din PIB spre 1,9%, iar preşedintele Traian Băsescu vrea chiar "deficit zero" în 2013. Acest lucru va însemna că statul va avea mai puţine resurse financiare pentru stimu­la­rea activităţii economice. În aceste condiţii, sectorul privat trebuie să aducă creşterea eco­no­mică, spune Jeffrey Franks. Aici, Guvernul se aşteaptă la un plus de investiţii şi o majorare a consumului.

Dacă statul va ţine cheltuielile bugetului sub control, problema va fi la întreprinderile de stat, unde de trei ani de zile programele de restruc­turare şi privatizare lipsesc cu desă­vâr­şire. Acum, Guvernul şi preşedintele Băsescu anunţă un nou plan de privatizare pentru întreprinderile din sectorul energetic şi de transport, iar restructurarea ar trebui să fie făcută prin aducerea unui management privat.

Negociatorul FMI spune că Guvernul trebuie să se asigure că persoanele care conduc companiile de stat se gândesc în primul rând la interesele poporului român, nu la interesul propriu, al clienţilor companiei sau al angajaţilor companiei. "Cred că Guvernul şi conducătorii companiilor sunt responsabili de randamentul firmelor de stat."

Pentru anul viitor Jeffrey Franks a spus la PRO TV că pensiile şi salariile în sectorul bu­getar vor creşte doar dacă economia va creşte, iar bugetul va avea bani. Franks va reveni la Bucureşti la finalul lunii ianuarie sau la începutul lunii februarie pentru a vedea cum stă economia şi cum îşi îndeplinesc autorităţile condiţiile asumate, în special la nivel micro.

Între timp, guvernul Boc trebuie să treacă prin Parlament bugetul de stat pe 2012 în forma convenită cu FMI şi organismele financiare internaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO