Eveniment

Întrebări de la cititorii ZF pentru candidaţii rămaşi în cursa prezidenţială Victor Ponta şi Klaus Iohannis

Mediafax Foto

Mediafax Foto

06.11.2014, 00:06 312

Un cititor ZF

Aţi fi de acord să semnaţi un contract cu statul român în calitate de preşedinte în care să vă asumaţi răspunsurile la cele 20 de întrebări adresate de ZF? Dacă nu îndepliniţi toate clauzele contractuale, sunteţi de acord ca la încheierea mandatului să vi se interzică a ocupa funcţii publice?

 

Ioan Zagan

Sugerez ca răspunsurile la întrebările dvs să fie exemplificate practic din activitatea anterioară a candidaţilor. Mulţumesc.

 

Sorin Tomuş

Am 36 de ani, sunt din judeţul Mureş, sunt de „profesie“ investitor pe bursă. Deţin pe Linkedin un grup dedicat investiţiilor pe bursă şi tot ce ţine de companii, business sau economie şi am atras şi acolo atenţia asupra acestui subiect delicat.

Câteva fragmente din el…

Privatizările din România, un SUCCES sau un EŞEC? Unele privatizări făcute în acei ani „pe genunchi“ puteau fi evitate sau făcute într-un mod mult mai inteligent şi mai profitabil pentru noi. Multe privatizări făcute în grabă la „recomandarea“ să nu zic insistenţa FMI şi a altora... veniţi la noi cu pantofii rupţi (vă mai amintiţi?). Nu e nicio îndoială că ţara a fost jefuită de pe urma privatizărilor frauduloase din acei ani. Cel mai răsunător caz (părerea mea) a fost PETROM-OMV. Noi am privatizat fără să ştim atunci proverbul acesta: „Always look for the fool in the deal. If you don’t find one, it’s you :))“.

Întrebările mele pentru cei 2 candidaţi la preşedinţia României ar fi… pe scurt acestea:

1. Ce consilieri economici vă veţi alege?

Este extrem de important ce oameni cu experienţă îşi va aduce lângă el din acest punct de vedere.

2. Sunteţi „pentru“ o reformă totală a sistemului de învăţă­mânt la toate nivelurile? Dacă „da“, ce propuneri aveţi?

3. Ce veţi face pentru îmbunătăţirea imaginii românilor şi a României pe plan international?

4. Cum veţi trata problema tezaurului României de la Moscova? Îl consideraţi recuperabil (sau măcar negociabil) în anii care urmează sau este pierdut pentru totdeauna?

 

Dana

Ce intenţii aveţi în legătură cu cele peste 15.000 de persoane fără adăpost din România?

Cota unică în Bulgaria este de 10%, faţă de 16% în România, iar TVA este de 20%, faţă de 24% în România.

Salariul minim în Bulgaria este de 173 euro, deci mai mic decât în România. Bulgaria are 625 km de autostradă, în timp ce România are 644 km, în condiţiile în care ţara noastră are o suprafaţă dublă.

Cum aţi convinge un potenţial investitor să vină în România în loc să facă alegerea logică şi să investească în Bulgaria?

Aveţi alte întrebări pentru viitorul preşedinte al României? Trimiteţi propunerile dvs. de întrebări legate de situaţia economiei româneşti  pentru cei doi candidaţi la preşedinţie – Victor Ponta şi Klaus Iohannis – pe adresele adelina.mihai@zf.ro şi iulian.anghel@zf.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO