Eveniment

Întrebările-cheie la care ar trebui să răspundă Corina Creţu

Bugetul pe care comisarul pentru afaceri regionale Corina Creţu trebuie să-l gestioneze este de peste 350 de miliarde de euro

Bugetul pe care comisarul pentru afaceri regionale Corina Creţu trebuie să-l gestioneze este de peste 350 de miliarde de euro

Autor: Catalina Mihai

29.09.2014, 00:04 218

Audierile în comisiile de specialitate ale Parlamentului European ale comisarilor desemnaţi să facă parte din viitoarea Comisie Europeană a lui Jean-Claude Junker încep astăzi la Bruxelles şi se vor încheia la 7 octombrie. Comisarul desemnant din partea României să ocupe portofoliul Politicii Regionale va fi audiat miercuri de comisia de specialitate, REGI.

 

Ce vor europarlamentarii de la comisarul român

Pe 8 septembrie, cei 28 de comisari desemnaţi au primit un chestionar cu 5 întrebări la care au trimis răspunsurile în engleză până pe 26 septembrie, deadline-ul pentru trimiterea răspunsurilor în alte limbi fiind 29 septembrie. Două întrebări sunt comune pentru toţi comisarii desemnaţi, iar celelalte trei se referă la portofoliul fiecărui membru al Comisiei.

- Surse europene au precizat că membrii Comisiei REGI doresc să afle de la Corina Creţu ce viziune are asupra politicilor regionale, cum va aplica priorităţile politicii de coeziune, stabilite deja, pentru perioada 2014-2020, şi cum vede posibila reevaluare a acestei politici peste 2 ani.

- O altă întrebare, în general comună pentru toţi comisarii desemnaţi, se referă la modul în care aceştia văd colaborarea dintre membrii Comisiei şi cei ai Parlamentului.

- Europarlamentarii din REGI vor să fie informaţi din timp asupra evoluţiilor din zona politicii regionale, în condiţiile în care, în prezent, se înregistrează diferenţe mari între angajamente şi plăţi, ducând la întârzieri la sumele trimise de Comisia Europeană statelor membre.

- După audieri, fiecare comisie responsabilă trebuie să finalizeze evaluarea comisarului în 24 de ore de la audiere. Totodată, membrii unei comisii pot cere în scris alte informaţii.

- Următorul pas constă în trimiterea unui raport de evaluare separat pentru fiecare comisar desemnat Conferinţei Preşedinţilor de Comisie şi Conferinţei Preşedinţilor din PE. Pe 9 octombrie, aceasta din urmă, în cazul în care decide să nu ceară mai multe informaţii şi în urma unui schimb de opinii, declară audierile încheiate.

- Există şi posibilitatea ca o comisie, nemulţumită de cum s-a prezentat un comisar desemnat, să-l recheme pe acesta la o nouă rundă de negocieri.

- Ultima etapă este aprobarea comisiei, ca întreg, în plenul Parlamentului European, pe 22 octombrie. Decizia se ia cu majoritatea voturilor exprimate. În trecut, au existat cazuri când o evaluare negativă a unui candidat în cadrul audierilor a dus la retragerea candidatului sau schimbarea portofoliului acestuia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO