Eveniment

Invazia lui Putin în Ucraina a dus economia Rusiei cu patru ani în urmă în primul trimestru complet de după atac, ceea ce o plasează pe calea uneia dintre cele mai lungi recesiuni înregistrate vreodată

Invazia lui Putin în Ucraina a dus economia Rusiei cu...

Autor: Ştefan Stan

12.08.2022, 12:24 648

Invazia preşedintelui Vladimir Putin în Ucraina a dus economia Rusiei cu patru ani în urmă în primul trimestru complet de după atac, ceea ce o plasează pe calea uneia dintre cele mai lungi recesiuni înregistrate vreodată, scrie Bloomberg. 

 
Într-o numărătoare sumbră a războiului pentru Rusia, o economie care prindea viteză la începutul anului 2022 a basculat într-o contracţie în al doilea trimestru. Datele prezentate vineri vor arăta că produsul intern brut s-a contractat pentru prima dată în mai mult de un an, scăzând cu 4,7% pe an, potrivit prognozei medii a 12 analişti intervievaţi de Bloomberg.
 
Ce spune Bloomberg Economics:
 
"Economia va renunţa la patru ani de creştere, revenind la dimensiunea din 2018 în al doilea trimestru. Ne aşteptăm ca această contracţie să încetinească până în trimestrul al patrulea, cu o politică monetară mai relaxată care să susţină cererea. Cu toate acestea, economia va mai pierde încă 2% în 2023, deoarece interdicţia energetică europeană va deprima exporturile."
 
--Alexander Isakov, economist pentru Rusia. 
 
Şocul sancţiunilor internaţionale din cauza războiului a perturbat comerţul şi a paralizat industrii precum cea a producţiei de automobile, în timp ce cheltuielile de consum au fost gripate. Deşi declinul economiei se dovedeşte până acum mai puţin abrupt decât se temea iniţial, banca centrală estimează că prăbuşirea se va agrava în trimestrele următoare şi nu se aşteaptă la o redresare până în a doua jumătate a anului viitor.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO