Eveniment

Investiţie de 100 de milioane de euro, amânată după evenimentele politice recente

Iancu Guda, director Coface

Iancu Guda, director Coface

Autor: Georgiana Mihalache

03.02.2017, 00:03 285

Evenimentele de pe scena politică românească din ultimele zile, după ce guvernul Grindeanu a adoptat o ordonanţă de urgenţă contestată atât de opoziţia politică, dar şi de câteva sute de mii de români prin proteste, afectează mediul economic prin descurajarea investiţiilor străine şi duce la lipsa predictibilităţii în mediul de afaceri, potrivit reprezentanţilor Coface.

„Am primit ieri câteva telefoane din partea unor fonduri de investiţii internaţionale care îşi arătau îngrijorarea cu privire la ce se întâmplă în perioada următoare pentru că au din ce în ce mai puţină predictibilitate, semnalele nu încurajează investiţiile pe termen lung. Unul dintre fonduri îmi declara că aveau un buget de 100 de milioane de euro pentru investiţii şi preluări de companii anul acesta, dar şi-au anulat orice proiect de investiţie şi au pus în stagnare proiectele actuale“, a spus Iancu Guda, services director Coface România.

„Este important ca tot ceea ce se întmplă în perioada acesta să se stabilizeze, pentru că pe termen scurt dă nişte semnale foarte periculoase prin lipsa de predictibilitate şi descurajarea investiţiilor internaţionale“. Eugen Anicescu, country manager Coface, a arătat că investitorii străini ştiu cum să gestioneze crizele, dar au alternativă şi îşi pot muta proiectele de investiţie pe alte pieţe, dacă situaţia nu se stabilizează. “Ce se întâmplă în ultima perioadă riscă să anuleze tot ceea ce s-a făcut bun în ultimii cinci ani şi să se ducă pe apa sâmbetei în mai puţin de câteva luni. Cele mai importante provocări ale mediului de afaceri românesc pe care le vede Coface nu sunt abordate prin nicio măsură directă sau indirectă în toate ordonanţele de urgenţă care tot vin care nu se adresează provocărilor majore ale mediului de afaceri românesc. Am dori să vedem alte măsuri care abordează competitivitatea firmelor româneşti, încurajarea antreprenoriatului românesc, polarizarea mediului de afaceri care este un fenomen foarte periculos, finanţarea companiilor româneşti şi, nu în ultimul rând, disponibilitatea, calitatea şi costul resursei umane”, a mai spus Iancu Guda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO