Eveniment

Investiţiile fermierilor au susţinut creşterea surprinzătoare a agriculturii din trimestrul 1, afirmă ministrul agriculturii

Investiţiile fermierilor au susţinut creşterea surprinzătoare a agriculturii din trimestrul 1, afirmă ministrul agriculturii

Stelian Fuia (dr.), fostul ministru al agriculturii şi Daniel Constantin, actualul ministru al agriculturii

Autor: Gabriel Razi

08.06.2012, 00:05 541

Agricultura a evoluat surprinzător în primul trimestru al anului, cu un plus de 4% faţă de aceeaşi perioadă din 2011, după ce în fiecare din ultimii trei ani sectorul a fost pe minus în T1.

Plusul din prima parte a anului este o evoluţie atipică, având în vedere că aportul masiv al agriculturii în PIB este vizibil în trimestrul al treilea şi al patrulea, moment în care este vândut grosul producţiei agricole.

"Volumul de activitate din sectorul agricol este pus pe seama creşterii consumului populaţiei şi al investiţiilor care se fac în fiecare primăvară. În plus, la acestea se adaugă exporturile de produse agricole materii prime (grâu, porumb), realizate în această perioadă, având în vedere că perioada optimă de valorificare a acestora este intervalul ianuarie-martie", a explicat pentru ZF Daniel Cons­tantin, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale.

Agricultura a crescut ca şi componentă în PIB în primele trei luni ale anului cu 4,2%, avans care a venit după trei ani consecutivi în care sectorul a fost pe minus în T1 faţă de perioada similară anterioară. Astfel, în aceeaşi perioadă din 2011 agricultura a scăzut cu 0,5%, în 2010 declinul a fost de 6,6%, iar în anul precedent scăderea s-a cifrat la 13,5%.

Şeful de la Agricultură a adăugat şi că plusul a venit ca urmare a investiţiilor făcute de fer­mieri în seminţe, fertilizatori sau produse pentru protecţia plantelor, mişcări realizate în primele luni ale anului.

"În ceea ce priveşte investiţiile majore în horti­cultură, cultură mare (grâu, porumb, floarea-soarelui - n. red.) şi producerea de furaje, acestea se realizează începând cu sfârşitul lunii februarie", a adăugat Daniel Constantin.

Creşterea agriculturii din T1 vine după ce anul trecut sectorul a fost o adevărată "vedetă a economiei" iar recoltele-record de grâu, porumb şi floarea-soarelui au susţinut creş­terea economică.

În 2011, agricultura a crescut per total cu 11,3%, astfel reuşind să acopere 0,3% din creşterea economică de 2,5%.

Primele estimări pe acest an arată însă că agricultura nu va mai aduce producţii la fel de mari, în condiţiile în care seceta de toamna trecută a distrus o bună parte din recolta de rapiţă şi a ţinut pe loc creşterea grâului.

"Agricultura nu va mai susţine PIB-ul ca anul trecut pentru că producţia de grâu nu va depăşi 70% din ce a fost în 2011, iar rapiţa este com­promisă. O să fie o scădere importantă a apor­tului agriculturii în PIB. Anul trecut a fost excepţional, iar asta s-a văzut în creşterea economică din trimestrul al treilea. Atunci a contat producţia de rapiţă, grâu şi o parte din floarea-soarelui", a arătat la rândul său Stelian Fuia, fostul ministru al agriculturii.

Cu toate că datele arată că producţiile sunt afectate, Daniel Constantin subliniază că se aşteaptă la o contribuţie pozitivă a agriculturii şi în trimestrul al doilea.

"În zonele în care ploile nu au căzut în exces, efectele au fost benefice. De aceea pot spune că rezultatele trimestrului al doilea sunt promiţătoare. Trebuie să ţinem cont de faptul că discutăm doar de creşterea vegetativă a plantelor", a menţionat Daniel Constantin.

În 2011 fermierii au strâns în hambare şi silozuri aproape 20 milioane de tone de cereale, însă primele estimări pentru acest an indică un minus de 2 milioane de tone.

Acest declin se traduce printr-o reducere cu 400-500 milioane de euro a încasărilor producătorilor de cereale, potrivit calculelor ZF.

În total, producţia agricolă din 2011 a adus în economie aproximativ 19 miliarde de euro, potrivit datelor Eurostat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO