Eveniment

Investiţiile în economia României au crescut în 2019 cu aproape 18%, cel mai înalt nivel din ultimul deceniu

Investiţiile în economia României au crescut în 2019...

Autor: Iulian Anghel

10.03.2020, 00:07 1352

♦ Investiţiile realizate în economia naţională au crescut în 2019 cu 17,9% comparativ cu 2018, un nivel neatins în ultimii zece ani ♦ Cu puţină vreme înainte de extinderea în Europa a epidemiei de coronavirus, care a bulversat lumea în doar două luni, Comisia Europeană anticipa un curs bun pentru investiţii în România şi în 2020 ♦ Acum însă economia a intrat pe nisipuri mişcătoare.

BNR publică, în primul său buletin lunar din 2020, datele privind investiţiile în economie, care au înregistrat o creştere în 2019 de 17,9%, an/an, cel mai înalt nivel de la criză încoace.

Institutul Naţional de Statistică întregeşte tabloul şi arată că cele mai puternice investiţii în economia naţională au fost realizate în 2019 în domeniul construc­ţiilor. Potrivit sursei citate, lucrările de construcţii noi au crescut cu 32,5%, an/an, în timp ce investiţiile în utilaje, inclusiv mijloace de transport, s-au majorat cu 9,3%.

Creşterea investiţiilor în sectorul de construcţii este uşor explicabilă. Facilităţile fiscale ce fuseseră aprobate pentru acest sector prin Ordonanţa 114/2018 şi care au fost păstrate în OUG 1/2020 care modifică OUG 114 au împins lucrările de construcţii spre un plus, în 2019, nemaiîntâlnit după anii de criză: 27,6%. Sectorul construcţiilor suferise mult în ultimii ani – doar trei ani de creştere în cei 11 ani scurşi de la criză.

OUG 114 a prevăzut mai multe facilităţi: angajaţii din construcţii au fost exceptaţi de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate până în 2028. Lor li s-a redus cota de contribuţie de asigurări sociale de la 25% la 21,25%. Veniturile brute lunare din salarii au fost scutite de la plata impozitului pe venit până în 2028. În sector au reînceput angajările. Pe scurt, în 2019, construcţiile, pe ansamblu, au crescut cu 27,6%. Ultimul raport de ţară al Comisiei Europene publicat în februarie sublinia deja că investiţiile au crescut semnificativ în 2019 şi, lucru mai important, vor avea o contribuţie pozitivă la creşterea economică şi în anii ce vin.

„După o scădere în 2018 (de la 6,4% în 2017 la 0,8% în 2018 – n. red.), se estimează că formarea brută de capital fix a contribuit pozitiv la creşterea în 2019, consolidată în principal de un sector al construcţiilor în plină expansiune“, comenta sursa citată.

INS va publica astăzi datele defalcate pentru PIB-ul din 2019 şi atunci se va vedea contribuţia exactă a consumului şi a investiţiilor la PIB.

Dar, deocamdată, ultimele date ale INS indică o creştere  a investiţiilor nete în economie, până la 104 mld. euro în 2019, plus 17,9% faţă de 2018.

Alte date de la Ministerul de Finanţe arată că investiţiile publice (din buget şi din fonduri UE) au crescut în 2019 cu  16,6% (an/an), până la 43,6 mld. lei (4,2% din PIB). Pentru anul acesta Finanţele au prevăzut ca ele să avanseze cu încă 7%, an/an, până la 50,5 mld. lei (4,5% din PIB).

Pentru 2021 ar urma să fie înregistrată o uşoară scădere, spre 4% din PIB. „Contribuţia investiţiilor este de aşteptat să rămână pozitivă, deşi la niveluri mai scăzute, în următorii ani, susţinută de construcţii şi de o accelerare a absorbţiei din fondurile UE”, consemna raportul Comisiei Europene.

Însă, când Comisia făcea acest pariu, epidemia nu devenise o sperietoare pentru economie. Ce se întâmplă acum?

Dacă pentru economistul Laurian Lugu epide­mia va lovi economia românească, chiar şi indirect, pentru alţi economişti dia­volul nu este negru-negru, ci un pic dungat.

Epidemia de coronavirus reprezintă un test pentru economia mondială care ar putea determina intrarea într-un nou ciclu economic, scrie Andrei Rădulescu, direc­torul de analiză macroeconomică al Băncii Transilvania, într-o analiză recentă.

„Epidemia coronavirusului reprezintă un test pentru economia mondială, care ar putea determina intrarea într-un nou ciclu investiţional, mai puternic şi mai sustenabil, axat pe calitate, digitalizare, inovare şi con­tracararea schimbărilor climatice“, arată el.

Rădulescu admite, totodată, că probabilitatea unei recesiuni este în creştere.

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO