Eveniment

Investiţiile străine accelerează în primele patru luni din 2024. Întrebarea care rămâne: cum vor reacţiona investitorii străini la măsurile pentru corectarea derapajului bugetar şi la creşterea costurilor cu forţa de muncă

Marcel Ciolacu, premierul României:
Investiţiile străine au crescut semnificativ, ajungând la 3,2 mld. euro, o creştere de 34% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În timp ce unii fac doar circ, investitorii se concentrează pe realitatea cifrelor şi a oportunităţilor pe care le oferă economia românească. În ciuda minciunilor aruncate zilnic de unii care nu au construit niciodată nimic, este clar că investitorii văd potenţialul imens al economiei noastre şi investesc masiv în România.

Marcel Ciolacu, premierul României: Investiţiile străine au crescut semnificativ, ajungând la 3,2 mld. euro, o creştere de 34% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În timp ce unii fac doar circ, investitorii se concentrează pe realitatea cifrelor şi a oportunităţilor pe care le oferă economia românească. În ciuda minciunilor aruncate zilnic de unii care nu au construit niciodată nimic, este clar că investitorii văd potenţialul imens al economiei noastre şi investesc masiv în România.

Autor: Răzvan Botea

17.06.2024, 16:30 218

♦ Investiţiile străine directe s-au majorat la 3,2 mld. euro în primele patru luni din 2024 de la 2,4 mld. euro în aceeaşi perioadă din 2023 ♦ Investiţiile cresc în continuare, în ciuda pachetului fiscal pe care guvernul l-a adoptat la începutul anului ♦ Cu toate acestea, deficitul bugetar este în continuare scăpat de sub control şi, din 2025, aşa cum premierul Marcel Ciolacu a anunţat, urmează o nouă reformă fiscală şi întrebarea este cum va fi primită de investitori.

Stocul investiţiilor străine directe (ISD) în România a ajuns la 118 mld. euro în aprilie 2024, după ce, de la începutul anului, investitorii străini au adus în România 3,2 mld. euro, arată cele mai recente date publicate de Banca Naţională a României. Instabilitatea din regiune din cauza războiului din Ucraina, dar şi instabilitatea legislativă din România, reclamată de investitori de-a lungul timpului, nu au afectat, aşa cum arată cifrele până în acest moment, deciziile investitorilor de a aduce bani în România.

Cu toate acestea, încă rămân semne de întrebare. Pentru că, deşi guvernarea PSD-PNL a venit la finalul anului trecut cu cele mai mari creşteri de taxe şi taxe noi de la Revoluţie încoace, pentru a creşte veniturile la buget, deficitul bugetar a continuat să derapeze puternic. La patru luni din 2024, cele mai recente date ale Ministerului de Finanţe, deficitul bugetar, ajuns la peste 3% din PIB, a spulberat orice urmă de dubiu: ţinta de deficit bugetar de 5% din PIB pe final de 2024 este imposibil de atins.

„Investiţiile străine au crescut semnificativ, ajungând la 3,2 mld. euro, o creştere de 34% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În timp ce unii fac doar circ, investitorii se concentrează pe realitatea cifrelor şi a oportunităţilor pe care le oferă economia românească. În ciuda minciunilor aruncate zilnic de unii care nu au construit niciodată nimic, este clar că investitorii văd potenţialul imens al economiei noastre şi investesc masiv în România“, a reacţionat prim-ministrul Marcel Ciolacu, la raportul BNR publicat săptămâna trecută.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro