Eveniment

Investiţiile străine au crescut cu 48% în primele patru luni din an, însă ritmul de creştere a încetinit în aprilie

Investiţiile străine au crescut cu 48% în primele...

Autor: Andra Oprescu

16.06.2015, 00:05 160
Investiţiile străine directe (ISD) au însumat 1,16 mld. euro în primele patru luni din an, în creştere cu 48% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Totuşi, în luna aprilie ISD-urile s-au redus cu 41% faţă de martie, la 279 milioane de euro, potrivit datelor BNR.

Evoluţia bună a economiei care a crescut cu 4,3% în T1 se vede şi la nivelul fluxurilor de capital. „Evoluţia indicatorilor economici pe aprilie, inclusiv a investiţiilor străine, a fost în general mai slabă decât în luna anterioară. Evoluţiile indică în general o încetinire a creşterii economice în aprilie. Pe tot anul 2015, mă aştept la o creştere a volumului ISD faţă de 2014, dar nu cred că această creştere va depăşi 10 - 15%“, spune analistul economic Dragoş Cabat.

În ceea ce priveşte structura ISD în perioada ianuarie - aprilie, participaţiile la capital (inclusiv profitul net estimat) au reprezentat 199 milioane de euro, iar creditele intragrup 965 milioane de euro (net). În primul trimestru al acestui an, ISD-urile avuseseră o creştere de 55% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 885 milioane de euro. În martie, străinii au investit dublu faţă  de primele două luni din an la un loc, adică 476 milioane euro,

În 2014 investitorii străini au adus în România 2,4 miliarde de euro, în scădere faţă de 2013, când volumul total de investiţii străine directe a fost de 2,7 mld. euro. Anul 2013 reprezentase al doilea an consecutiv de creştere pentru ISD-uri după perioada de criză, dar 2014 a anulat optimismul, iar banii aduşi de investitorii străini au scăzut din nou.

Cel mai ridicat nivel al investiţiilor străine directe s-a înregistrat în anul 2008, de 9,49 mld. euro. Între 2003 şi 2008 România a înregistrat creşteri ale volumului ISD în fiecare an, excepţie făcând doar anul 2007.

Volumul ISD-urilor reflectă atât atractivitatea mediului de afaceri autohton, cât şi percepţia investitorilor străini asupra economiei. Intrările de ISD cuprind participaţii la capital şi credite intragrup, în timp ce ieşirile de ISD se împart în venituri din participaţii la capital şi dobânzi.

 

Contul curent al balanţei de plăţi a revenit pe deficit

În perioada ianuarie - aprilie 2015, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 27 mil. euro, de 12 ori mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, când acesta s-a situat la 326 milioane euro. Diminuarea deficitului a avut loc pe fondul majorării excedentului balanţei veniturilor secundare (cu 456 milioane euro) şi al excedentului balanţei serviciilor (cu 74 milioane euro).

Totuşi, revenirea pe deficit a avut loc după ce contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un excedent de 406 milioane euro în primul trimestru al anului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO