Eveniment

Investiţiile străine au scăzut în februarie. Deficitul contului curent creşte, dar e departe de 2010

Investiţiile străine au scăzut în februarie. Deficitul contului curent creşte, dar e departe de 2010

Investiţiile străine au scăzut în februarie. Deficitul contului curent creşte, dar e departe de 2010

Autor: Claudia Medrega

13.04.2011, 23:50 99

Investiţiile străine directe au scăzut cu 50% în februarie faţăde aceeaşi lună din 2010, însă cumulat pe primele două luni nivelula ajuns la 294 mil. euro, dublu faţă de anul trecut, ca urmare asusţinerii companiilor - mamă din străină­tate pentru subsidiareledin România prin acordarea de finanţări.

Potrivit datelor BNR, creditele intra-grup au însumat în primeledouă luni 267 mil. euro, iar participaţiile la capital au fost de27 mil. euro.

După ce în ianuarie investiţiile străine directe au depăşit deopt ori nivelul din prima lună a anului trecut, ajungând la 240mil. euro, în februarie s-au redus la jumătate comparativ cufebruarie 2010, totalizând doar 54 mil. euro.

Faptul că deficitul de cont curent este finanţat integral prininvestiţii străine directe este un rezultat pozitiv, pe lângăevoluţia exporturilor care a depăşit toate aşteptările, comenteazăFlorian Libocor, economistul-şef al BRD-SocGen. "Evoluţia balanţeide plăţi continuă să surprindă în mod pozitiv în ansamblu, şi înparticular, pe componenta balanţa comer­cială. Evoluţiaexporturilor depăşeşte toate aşteptările şi, dată fiind evoluţiapieţei valutare, confirmă că nu cursul de schimb este cel caregenerează competitivitatea sănătoasă a exporturilor."

Deficitul de cont curent, care măsoară ieşirile nete de valutădin economie generate de operaţiunile comerciale curente, acobo­rât la 29 mil. euro în februarie, comparativ cu 636 mil. euroîn aceeaşi lună din 2010.

Cumulat pe primele două luni, contul curent al balanţei de plăţia avut un deficit de 44 mil. euro, de 17 ori mai mic faţă denivelul din aceeaşi pe­rioadă de anul trecut.

Ajustarea deficitului se datorează în primul rând diminuăriidezechilibrului comerţului cu bunuri şi servicii, în timp ceexce­dentul transfe­rurilor cu­rente s-a majorat.

Economistul-şef al BRD-SocGen consideră că există premise cadeficitul de cont curent să rămână sub 5% din PIB în acest an,departe de a deveni o vulnerabilitate precum în 2007 şi 2008.

Cumulat pe primele două luni, deficitul de cont curent a fost de 44 milioane euro, fiind finanţat integral prin investiţiile străine directe.Înceea ce priveşte transferurile curente, în creştere cu circa 60%faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, Libocor consideră că suntşanse să se menţină tendinţa pe măsură ce revenirea economiiloreuropene vestice în care rezidenţii români lucrează se vaconsolida.

Banii trimişi de românii din străinătate s-au dublat înfebruarie, faţă de aceeaşi lună de anul trecut, intrările de valutădin transferuri curente depăşind 660 mil. euro.

Intrările din transferuri erau asimilate în mod tradiţionalfluxurilor de valută de la românii care muncesc în străinătate,însă în această categorie intră şi fonduri europene - fără ca înaceastă zonă să existe semnale privind o perfor­manţă deosebită înultima perioadă. Pe primele două luni soldul transferurilor curentea fost de 534 mil. euro, în creştere cu 60%.

Cât priveşte datoria externă, economistul-şef al BRD-SocGencrede că dinamica de acumulare va scădea şi nu consideră că va puneprobleme de gestio­nare.

Datoria externă a ajuns la sfârşitul lunii februarie la 91,8miliarde de euro, cu aproape un miliard de euro peste nivelul de lasfârşitul anului trecut. Datoria externă pe termen mediu şi lung,care reprezintă circa 80% din datoria totală, a totalizat 72,8 mld.euro, nivelul fiind în creştere cu 1,1% faţă de finele anului2010.

În opinia lui Libocor în acest an eco­nomia românească va aveapatru provocări majore: reducerea deficitului bugetar,gesti­o­narea inflaţiei, atragerea fondurilor euro­pene care suntmai sănătoase decât in­vestiţiile străine directe, dată fiindstructura lor actuală, şi reducerea economiei nefis­calizate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO