Eveniment

Investiţiile străine directe au scăzut cu aproape 13% la zece luni. Iar şansele ca ele să crească stau într-o creştere economică solidă

Investiţiile străine directe au scăzut cu aproape 13%...

Autor: Andra Oprescu

16.12.2014, 00:07 445

Investiţiile străine directe (ISD) s-au situat în primele zece luni la 1,59 miliarde euro, în scădere cu peste 12% faţă de perioada similară a anului trecut. În luna octombrie au fost atrase circa 80 milioane euro, al doilea cel mai redus nivel din acest an, după luna februarie, potrivit datelor BNR.

„Anul acesta a fost o scădere continuă, dar anul viitor cred că se va relua creşterea, cel mai probabil în trimestrul al doilea, dar condiţia este ca şi economia să meargă bine. Percepţia investi­torilor este influenţată în acelaşi timp şi de factorii politici“, a spus analistul economic Dragoş Cabat.

După o creştere economică de 3,5% în 2013, economia a înregistrat, în primele nouă luni, un salt de 2,8%, unul dintre cele mai mari din Europa. Însă creş­terea PIB a fost influenţată negativ de investiţii, care au avut o contribuţie negativă (de minus 1,8%, în special din cauza reducerii cheltuielilor de capital), iar investiţiile străine sunt şi ele la un nivel redus, iar şansele ca ele să crească stau în creşterea economică aşteptată şi anul acesta, şi anul viitor.

Spre comparaţie, în primele zece luni ale anului trecut investiţiile străine directe erau de 1,82 miliarde de euro. În luna septembrie inves­tiţiile străinilor au fost de circa 90 mil. euro, cu aproape 10 milioane de euro peste nivelul din octombrie.

În luna mai s-a înregistrat cel mai mare nivel al investiţiilor străine directe atrase de România de la începutul anului, de 306 milioane euro, iar cele mai redus nivel a fost în luna  februarie, de 36 mil. euro.

Anul trecut, investiţiile străine directe au crescut cu 26,8% comparativ cu anul anterior, la 2,71 miliarde euro, cea mai mare valoare din ultimii patru ani.

Aproape două treimi din aceste investiţii au mers în 2013 în regiunea Bucureşti-Ilfov, în timp ce zonele de sud-vest şi nord-est ale ţării au atras procente foarte mici.

Anul 2013 a fost al doilea an consecutiv de creştere pentru ISD, după ce în 2012 acestea au revenit pe creştere pentru prima oară din perioada crizei încoace. Volumul ISD-urilor reflectă atât atractivitatea mediului de afaceri autohton, cât şi percepţia investitorilor străini asupra economiei. ING estimează investiţii străine directe de 2,4 mld. euro sau 1,6% din PIB pe tot anul 2014.

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat în primele zece luni un deficit de 263 mil. euro, mai mic faţă de cel de 675 milioane de euro din aceeaşi pe­rioa­dă a anului 2013, pe fondul majorării exce­dentului înre­gistrat de balanţa serviciilor şi al re­ducerii defici­tului balanţei bunurilor. Exce­den­tul balanţei ser­viciilor a urcat cu 886 milioane de euro, iar deficitul balanţei bunurilor s-a redus cu 108 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO