Investiţiile străine sunt lăsate de izbelişte. În primul semestru declinul a fost de 20%

13 aug 2013 Autor: Claudia Medrega

Investiţiile străine au continuat să se prăbuşească în primul semestru, România nereuşind să devină atractivă în ciuda menţinerii economiei în teritoriul pozitiv, cu o creştere estimată a PIB de circa 2%.

La jumătatea anului, investiţiile străine directe (ISD) au înre­gis­trat un declin de 20% faţă de aceeaşi perioadă de anul tre­cut, ajungând la 666 mil. euro. În situaţia în care va continua acest trend, anul 2013 ar putea marca minimul ul­ti­mi­lor 11 ani pentru ISD, după ce în 2012 in­vestiţiile stră­ine au totalizat doar 1,6 mld. de euro.

Volumul ISD-urilor reflectă atât atrac­tivitatea mediului de afaceri auto­hton, cât şi percepţia investitorilor străini, evo­luţia economiei fiind unul dintre indi­catorii analizaţi.

Majoritatea prognozelor analiştilor indică un avans al economiei de aproxi­ma­tiv 2% pentru prima jumătate a anului, iar pentru întregul an 2013 analiştii locali şi-au îm­bunătăţit estimările privind creşterea eco­nomică spre 2 - 2,5%. Cifrele privind evo­luţia economiei în S1 vor fi anun­ţate mâine de către Institutul de Statistică.

România atrage în prezent investiţii străine directe sub nivelul altor ţări din Eu­ropa Centrală şi de Est şi cu mult sub propriul nivel din 2004 - 2008, iar acesta este un efect întârziat al recesiunii econo­mice, al turbulenţelor interne din anii pre­ce­denţi şi al orientării puternice a fluxurilor de capital pe relaţia cu zona euro aflată în recesiune, consideră Eugen Sinca, ana­listul-şef al BCR.

El consideră că România are nevoie în pre­zent de vizibilitatea internaţională pe care o pot oferi 3-4 proiecte economice mari, care să fie începute sau terminate în următoarele luni.

„Putem vorbi despre finalizarea unui tron­son de autostradă şi reducerea con­cretă a timpului şi a costului de transport pe o anumită porţiune, lansarea unor par­te­neriate publice-private de anvergură, fina­lizarea cu succes a câtorva privatizări din domeniul energetic până la finalul aces­tui an sau valorificarea potenţialului eco­nomic şi ştiinţific al a laserului ELI, des­pre care se vorbeşte prea puţin în prezent.“

După anul de graţie 2008, când inves­ti­ţiile străine au atins un maxim de 9,5 mld. euro, au urmat patru ani de că­deri conti­nue. Deşi economia a revenit pe creş­tere în 2011, după doi ani de recesiune, in­vestitorii străini nu s-au grăbit să vină în România.

Volumul mic al investiţiilor străine arată că infrastructura deficitară şi ter­gi­ver­sarea eficientizării şi restructurării secto­rului public şi-au spus cuvântul. Dar în­rău­tăţirea activităţii investiţionale în Ro­mânia este corelată şi cu amplificarea aver­siunii faţă de risc la nivel inter­naţional.

România are şi o agenţie responsabilă de investiţiile străine. Până anul trecut pa­tru şefi numiţi politic s-au perindat pe la con­ducerea Centrului de Promovare a Comerţului şi a Investiţiilor Străine. De Ştefan Imre, Gabriel-Bogdan Neidoni, Mihail Ovidiu Mihăilă şi Constantin- Matei Lăpădat nu a auzit nimeni din me­diul de business. În 2012, la conducerea aces­tui centru a fost numit Sorin Vasiles­cu, care lucra de mai mulţi ani în instituţie. Însă situaţia investiţiilor străine nu s-a îm­bu­nătăţit. Aceşti oameni, care s-au perin­dat câteva luni fiecare la conducerea insti­tu­ţiei care se ocupă de investiţiile străine, ar trebui, teoretic, să negocieze cu mari direc­tori de companii multinaţionale pen­tru a-i convinge să înceapă sau să continue investiţiile în România.

La valul precedent de investitori stră­ini, înainte de criză, elementele princi­pale de atracţie au fost cota unică şi procesul de con­­vergenţă la UE. Iar printre atuuri figu­rau piaţa de desfacere mare şi forţa de mun­că ieftină. România rămâne în conti­nua­re atractivă pentru investitorii care cau­tă forţă de muncă ieftină, însă pentru ur­mă­to­rii ani se impune creşterea competi­tivi­tăţii produselor şi serviciilor româneşti pen­tru a face faţă concurenţei internaţionale.

„Oportunităţile de care România poate profita la nivel internaţional sunt numeroase“, potrivit analistului-şef al BCR.

„Creşterea costurilor de producţie în China şi încetinirea economiei chineze la 7% de la rate de 10% în trecut, turbulenţele din nordul Africii care determină o scădere a numărului de turişti sau politicile anti-investitori străini ale mai multor ţări pot determina o reorientare geografică a unor proiecte de investiţii dacă noua ţară gazdă va oferi condiţii mai bune. Dacă vom reuşi să stabilizăm creşterea economică în jurul nivelului de 4% pe termen mediu şi vom evita acumularea de noi dezechilibre macroeconomice putem spune că avem ingredientele de succes pentru atragerea de investiţii străine directe“, a mai spus analistul-şef al BCR.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.08.2013.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.08.2013

 
Cuvinte cheie:
investitii straine
, semestru
, declin
, economie
, romania
, estimare
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 2 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (2):
moni - 13 august 2013, 09:21

Din pacate Romania nu poate conta in prezent pe unul dintre principalele motoare ale cresterii economice sustenabile, respectiv ISD. Si asta datorita faptului ca au fost distruse institutii viabile printre care si Agentia Romana pentru Investitii Straine care a functionat intre 2002-2009. Azi nu exista promovarea climatului investitional, nu exista o institutie specializata in acest sens, specialistii s-au risipit...in concluzie vizibilitate internationala zero. Comparati cadrul institutional din Polonia, Cehia, Ungaria, Bulgaria, comparati site-urile agentiilor similare, resursele umane si bugerate alocate...Fara o campanie agresiva de promovare pe plan mondial a avantajelor certe ale tarii nu putem avea rezultate, nu putem avea ISD si cel mai important nici noi locuri de munca. Cineva trebuie sa raspunda pentru ceea ce se intampla in acest domeniu!!!!

Dan - 13 august 2013, 09:04

Fosta agentie pt investitorii straini (ARIS) care a avut rezultate semnificative a fost desfiintata in 2009 asa ca nu mai exista o institutie specializata in prezent. Se pare ca exista un departament care se ocupa pe langa proiecte majore de infrastructura si de investitorii straini dar nu mai are personal specializat si nici buget. Mare parte din specialisti au plecat.... Asa ca trebuie infiintata URGENT o noua institutie dedicata investitorilor straini! Altfel o sa asistam la scaderea ISD-urilor in continuare...

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide