Eveniment

Investitorii sunt în alertă: Piaţa de criptomonede se topeşte, iar bula se sparge. Bitcoin a înregistrat pierderi de 500 de miliarde de dolari faţă de maximul din aprilie, Ethereum scade cu 25%, iar Elrond trece sub pragul de 100 de dolari

Investitorii sunt în alertă: Piaţa de criptomonede se...

Autor: Ştefan Stan

19.05.2021, 17:32 27148

Bula din piaţa criptomonedelor care a dus la creşterea valorii de piaţă a Bitcoin peste 1 trilion de dolari şi a adăugat miliarde de dolari unor monede digitale necunoscute a început să se spargă, scrie Bloomberg. 

Bitcoin a scăzut cu aproape 22% peste noapte, la 35.000 de dolari, ştergând aproape 500 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă de la valoarea maximă de tranzacţionare. Bitcoin este în scădere cu aproape 50% faţă de recordul de 65.000 de dolari înregistrat în Aprilie. 

Tot avansul înregistrat după ce Tesla a anunţat că va permite folosirea Bitcoin pentru a cumpăra maşini a fost şters. De asemenea, şi Ethereum, a doua cea mai mare criptomonedă, a înregistrat o scădere semnificativă de 40%, în timp ce Dogecoin a pierdut 45%. 

Criptomoneda românească Elrond a trecut sub pragul de 100 de dolari, ajungând la 98 de dolari.  

Săptămâna trecută, CEO-ul Tesla Elon Musk a declarat că producătorul de maşini electrice a suspendat achiziţiile de maşini cu Bitcoin, citând cantităţile uriaşe de energie pe care le impun procesele de minare. Pe atunci, comentariile lui Musk au generat pierderi de peste 300 de miliarde de dolari de-a lungul pieţei.

Anunţul a venit la doar trei luni după ce Tesla a dezvăluit că a cumpărat Bitcoin în valoare de 1,5 miliarde de dolari, urmând să accepte moneda ca metodă de plată pentru produsele companiei. Ulterior, miliardarul a dat de înţeles că ia în calcul sau chiar a vândut o parte din stocurile sale de Bitcoin, provocând un nou val de scăderi în interiorul pieţei.

În plus, Banca centrală a Chinei a declarat marţi că Bitcoin nu ar trebui utilizat ca mijloc de plată şi a interzis serviciile asociate cu monedele virtuale din cadrul instituţiilor financiare şi firmelor de plăţi.

Nu este prima dată când China a ales o asemenea abordare. În 2017, autorităţile au închis exchange-urile locale de criptomonede şi au interzis aşa-zisele oferte iniţiale de monede (ICO), o modalitate prin care companiile pot câştiga bani prin emiterea de noi active digitale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO