Eveniment

Investitorii austrieci sunt alarmati, dar spun ca economia romaneasca va creste

Investitorii austrieci sunt alarmati, dar spun ca economia romaneasca va creste

Ei conduc de la Viena cele mai mari afaceri din Romania - Peter Hagen, membru in boardul Vienna Insurance Group, Willy van Riet, CFO al grupului Wienerberger, Wolfgang Ruttenstorfer, CEO al OMV, Manfred Wimmer, CFO al Erste Group. Fiecare din aceste firme sunt controlate de statul austriac

20.01.2009, 18:50 23

Banca Erste, compania petroliera OMV, firma de materiale de constructii Wienerberger si Vienna Insurance Group (VIG), patru companii austriece care detin pozitii strategice in Romania, mizeaza pe rezistenta cererii pentru produse de baza din partea clientilor obisnuiti pentru a traversa criza, chiar daca le-au scazut deja vanzarile.

Fiecare din cele patru companii este in alarma: Erste ia bani de la Banca Centrala Europeana si de la guvernul austriac, OMV vede cum ii scade cash-flow-ul si reduce investitiile, Wienerberger simte cum ii scad vanzarile si concentreaza productia in unitatile cele mai eficiente, iar VIG nu mai are cerere pentru asigurari de viata de tip unit-linked.
Romania este o piata cruciala mai ales pentru Erste si OMV prin prisma investitiilor facute si a ponderii in ansamblul afacerilor.
"Clientii nostri sunt oameni normali care nu au 10 carduri de credit si nu sunt supraindatorati. Sunt antrenati sa traiasca greu si daca isi pierd slujba cauta alta. Consuma mai putin, ceea ce se vede la creditul de consum, insa credem ca imprumuturile ipotecare vor continua sa creasca mai mult, ceea ce este sanatos", a declarat Manfred Wimmer, CFO al Erste Group, la o conferinta dedicata Europei Centrale si de Est pe care banca austriaca a organizat-o ieri la Viena, a doua capitala economica a Romaniei. El sustine ca Romania va fi in urmatorii doi ani printre putinele tari in care oamenii vor avea sansa unei cresteri reale a veniturilor.
"Economia romaneasca va continua sa creasca. Salariile sunt sub nivelurile din alte tari ale UE, iar evolutia productivitatii este substantiala, asa ca multe companiii isi vor permite cresteri reale ale salariilor." La Erste insa Wimmer spune ca majorarile salariale pe 2009 vor fi sub rata inflatiei, care e estimata la circa 5%. De asemenea, OMV spune ca va avea negocieri cu angajatii. Wolfgang Ruttenstorfer, seful grupului petrolier, afirma ca OMV se confrunta cu scaderea cash-flow-ului din cauza declinului inregistrat de pretul petrolului, ceea ce va afecta profitabilitatea si investitiile programate. In acest context, vanzarea Arpechim "nu mai este pe agenda". Wienerberger resimte scaderea vanzarilor si incearca sa diminueze costurile fixe. La randul sau, VIG se va concentra pe centralizarea functiilor de back-office ale companiilor din portofoliu pentru a reduce costurile. Erste Group, care inca negociaza sprijinul de la statul austriac de 2,7 mld. euro, continua sa pledeze pentru incheierea unui acord cu FMI, chiar daca Romania nu se afla intr-o situatie limita.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO