Eveniment

Investitorii de tip „business angels“ au undă verde să finanţeze IMM-uri

Investitorii de tip „business angels“ au undă verde...

Autor: Corina Mirea

08.10.2014, 00:03 1169

Proiectul prin care Departa­mentul pentru IMM-uri şi-a propus să reglementeze pentru prima dată finanţarea afacerilor mici şi mijlocii cu ajutorul investitorilor de tip „business angels“ a fost aprobat ieri de guvern, odată ce Strategia guvernamentală pentru dezvol­tarea sectorului IMM pentru orizontul de timp 2020, elaborată de ministrul Florin Jianu, a fost de asemenea adoptată.

Astfel, IMM-urile, dar şi start-up-urile care au nevoie de capital pentru a se dezvolta vor putea apela oficial la ajutorul unui „business angel“ în loc să încerce să obţină finanţare din partea băn­cilor, încă reticente în a acorda bani businessurilor mici, predispuse la risc. În schimbul unor părţi sociale cedate unui business angel, micii antreprenori, care vor să obţină finanţare din partea unui astfel de investitor, vor primi de la acesta un împrumut fără dobândă.

Timp de trei ani de la această tranzacţie, business angel-ul va beneficia de scutiri fiscale pe veniturile care îi revin din divi­dende, dar care nu vor depăşi împrumutul acordat de el micului antreprenor. În plus, tot investi­torul va fi scutit de impozit pe profitul care îi rămâne odată ce decide să facă un exit din businessul finanţat. În timp ce în UE există aproximativ 20.000-30.000 de busi­ness angels, România se „laudă“ doar cu circa 50 de astfel de in­vestitori, potrivit informaţiilor din proiectul de lege privind stimu­larea investitorilor individuali - business angels - elaborat de Departa­mentul pentru IMM-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO