Eveniment

Investitorii germani în România: Vrem să facem business aici, să investim şi să creştem, dar avem nevoie de comunicare cu autorităţile şi de încredere

Gunther Oettinger, fost comisar european: Europa trebuie să fie prezentă pe calea pe care o va lua lumea în viitor. Noul secol în care trăim este unul influenţat de China

Gunther Oettinger, fost comisar european: Europa trebuie să fie prezentă pe calea pe care o va lua lumea în viitor. Noul secol în care trăim este unul influenţat de China

Autor: Răzvan Botea

27.01.2020, 12:26 437

Investitorii germani din România şi în general mediul de afaceri îşi doresc o comunicare cu decidenţii politici din România astfel încât să existe certitudinea că nu vor mai apărea modificări legislative care să dea peste cap planurile financiare ale companiilor a transmis Dragoş Anastasiu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane (AHK România), în cadrul recepţiei anuale a organizaţiei.

„Anul 2019 a fost unul în care pensiile au crescut, alocaţiile s-au crescut, s-au acordat vouchere de vacanţă şi mai multe industrii au pri­mit facilităţi. A fost un an bun? Teoretic ar trebui să spunem că da. Au fost două runde de ale­geri în care am constatat că cei care au acordat suficient de multe facilităţi nu au mai fost aleşi. De ce? Răspunsul este foarte simplu: s-au prăbuşit toate podurile bazate pe încredere. Trebuie să recon­struim încrederea“, a declarat Dragoş Anastasiu.

Dragoş Anastasiu, preşedintele AHK România: Trebuie să reconstruim încrederea între mediul privat şi decidenţii politici

Fostul comisar european Gunther Oettinger, prezent la eveniment, a declarat că Europa trebuie să aibă un cuvânt de spus în ceea ce priveşte direcţia viitorului. „Noul secol în care trăim şi care stabileşte viitorul copiilor noştri este unul influenţat de China şi dacă Europa, România, cultura noastră, religiile noastre, structura noastră de valori nu mai sunt dominante, trebuie să facem ceva. Europa trebuie să fie prezentă pe calea pe care o va lua lumea în viitor“, a declarat Oettinger.

Companiile germane în România au cea mai mare cifră de afaceri dintre toţi investitorii străini. Astfel, afacerile germanilor în România în 2017, cele mai recente date de la Statistică, au fost de 114 mld. lei, 24% din totalul cifrei de afaceri ale firmelor cu capital străin din România.

Cele mai mari 20 de companii germane (dintr-un total de 2.600) însumează afaceri de 74 mld. lei „ 54% din cifra de afaceri totală generată de companiile germane în România.

 

Ludovic Orban: Nu am citit opinia Consiliului Fiscal. Vă asigur că deficitul bugetar va fi de 3,6% din PIB

Premierul Ludovc Orban a declarat că nu a văzut încă opinia Consiliului Fiscal asupra legii bugetului de stat în 2020, însă dă asigurări că deficitul bugetar se va încadra în limita asumată de 3,6% din PIB. Declaraţia premierului a venit cu prilejul participării la recepţia de Anul Nou organizată de Camera de Comerţ Româno-Germană (AHK România).

„Nu m-am uitat încă pe opinia Consiliului Fiscal, am să dau declaraţii când am să o văd. Deficitul bugetar pe anul acesta va fi 3,6% din PIB“, a declarat premierul, răspunzând la o întrebare din partea ZF.

Consiliul Fiscal a emis joia trecută opinia asupra legii bugetului de stat pentru 2020, opinie în care sunt trase mai multe semnale de alarmă în ceea ce priveşte deficitul bugetar. Potrivit prognozei Consiliului Fiscal, deficitul bugetar în 2020 va creşte până la 4,6-4,8% din PIB, cu cel puţin 1 punct procentual din PIB mai mult decât estimarea pe care se bazează Finanţele.

Întrebat dacă va merge în continuare cu majorarea pensiilor cu 40% din toamnă, cea mai mare slăbiciune a bugetului, Orban a reiterat faptul că banii sunt alocaţi pentru aceasta.

Ludovic Orban a mai declarat în cadrul evenimentului organizat de AHK România că guvernul pe care îl conduce este disponibil pentru dialog cu mediul de afaceri şi că îşi doreşte să înţeleagă probleme acestuia din urmă.

„În ceea ce priveşte relaţia guvern-mediu de afaceri vreau să vă asigur că avem disponibilitate la dialog, că dorinţa este să înţelegem problemele generale ale mediului de afaceri, să înţelegem priorităţile şi să găsim cele mai bune soluţii. Viteza în lumea modernă a crescut foarte mult. Nu ne putem dezvolta dacă stăm 6 luni pentru un certificat de urbanism şi doi ani pentru o autorizaţie de construcţie“, a declarat premierul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO