Eveniment

Investitorii îşi scot banii din zona euro în ritm record şi-i duc în SUA

Investitorii îşi scot banii din zona euro în ritm...

Autor: Bogdan Cojocaru

22.12.2016, 00:04 1879

Dobânzile mai mari din SUA fac ca banii investitorilor să iasă din zona euro în cel mai accelerat ritm din istoria uniunii monetare, iar aceste ieşiri de capital împing euro spre paritate cu dolarul.

Ieri dolarul s-a retras de la maximul ultimilor 14 ani atins în ziua anterioară, însă mulţi analişti cred că noi ascensiuni ale monedei ameri­cane sunt posibile şi că dolarul poate ajunge la paritate cu euro, scrie Reuters.

Investitorii cred că politicile pre­şedintelui ales al SUA Donald Trump vor stimula creşterea econo­miei americane, ceea ce impulsio­nează dolarul şi titlurile americane de trezorerie. De asemenea, victoria lui Trump încurajează predicţiile că în SUA urmează noi creşteri ale do­bânzilor.

În schimb, economiile din zona euro continuă să crească anemic, iar turbulenţele politice întunecă perspec­ti­vele economice.

Una din principalele dobânzi de politică mo­netară ale BCE este negativă. Fondu­rile europene vor să cumpere acţiuni, obligaţiuni şi alte titluri financiare din afara Europei, impulsionând cererea pentru alte monede, mai ales pentru dolar, explică The Wall Street Journal.

În aceste condiţii, anul acesta au ieşit de pe pieţele financiare din zona euro mai mulţi bani decât oricând în istoria uniunii monetare, potrivit The Wall Street Journal.

Datele Băncii Centrale Euro­pene arată că în perioada de 12 luni încheiată în septembrie zona euro a înregistrat cele mai mari ieşiri nete de capital.

Investitorii din zona euro au cumpărat în acea perioadă din afara uniunii monetare active financiare precum acţiuni şi obligaţiuni echiva­lente cu 497,5 miliarde de euro.

În acelaşi timp, investitorii din alte părţi ale lumii au vândut sau au lăsat să ajungă la scadenţă active financiare din zona euro de 31,3 miliarde de euro. Aceste ieşiri totalizează 528,8 miliarde de euro, cea mai mare sumă de la introducerea monedei euro în 1999.

Analiştii băncilor americane Morgan Stanley şi Goldman Sachs†cred că euro va ajunge la paritate cu dolarul până la sfârşitul anului viitor. Deutsche Bank prognozează că euro se va duce sub 0,95 de dolari pe unitate anul viitor din cauza ieşirilor de capital din regiune. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO