Eveniment

Investitorii straini acuza: Guvernul Boc nu lucreaza transparent

19.06.2009, 00:00 24

Guvernul Boc nu lucreaza deloc transparent, iar investitorii sunt de multe ori pusi in fata unor proiecte de legi sau ordonante de urgenta care le afecteaza activitatea, acuza reprezentanti ai unei organizatii de investitori straini din una dintre cele mai mari economii ale lumii, care au organizat ieri o intalnire informala cu presa.

„Spre deosebire de toate guvernele de pana acum, guvernul Boc nu publica pe site proiectele de lege, de ordonanta sau de hotarare de guvern si nici notele de fundamentare. Este vorba de o lipsa completa de transparenta ", a spus un CEO al reprezentantei din Romania a uneia din cele mai mari companii din lume, prezent la intalnirea de ieri.
Reprezentantii investitorilor straini au dat exemplu majorarea peste noapte a contributiei sociale datorate de firme cu 3,8%, decisa la inceputul acestui an, care nu a trecut de altfel nici pe la Comitetul Economic si Social, organismul tripartit (sindicate-patronate-guvern) pe unde trebuie sa treaca pentru avizare toate proiectele de acte normative.
Recent, chiar Ziarul Financiar a aratat ca guvernul discuta si adopta acte normative fara ca acestea sa fie prezentate pe site-ul sau cu 30 de zile inainte, asa cum prevede legea transparentei, dar oficialii guvernului Boc nu au dat explicatii.
Un exemplu este proiectul de lege pentru modificarea atributiilor comisiilor de supraveghere financiara (pentru pensii private, pentru piata de capital si asigurari), care a trecut prin guvern fara ca presa si publicul sa fie informate.
 
„Vrem un trotuar"
Reprezentantii investitorilor sustin ca mediul de business nu comunica suficient de bine cu autoritatile si ca problemele lor nu sunt deloc complicate, dar trebuie sa fie ascultati.
„Suntem deseori intrebati ce asteptam de la Guvern, ce subiecte discutam cand ne intalnim, rar, cu cei mai inalti oficiali din statul roman. De fapt nu este nimic complicat. O problema pe care vrem sa o rezolvam este, de exemplu, lipsa unui trotuar pe una din strazile din nordul Bucurestiului, in lipsa caruia angajatii unuia din cei mai mari investitori in IT&C din Romania nu pot ajunge la noua cladire de birouri a acestuia", au spus investitorii. Ei spun ca Guvernul trebuie sa faca lucruri simple, iar asigurarea unei posibilitati de transport in comun cat mai convenabile pentru angajati, deci incurajarea mobilitatii fortei de munca, ar trebui sa fie pe primul plan.
 
Pastrati cota unica neschimbata
Investitorii au mai spus ca cel mai important este ca guvernul sa pastreze cota unica de impozitare pe profit si venit neschimbata, la 16%, aceasta fiind, alaturi de forta de munca bine educata,"desteapta" si ieftina, una din atractiile cele mai mari pentru firmele straine.
Pastrarea cotei unice de impozitare la 16% este prima dintr-un sir de solicitari de ordin fiscal pe care organizatia de business, una din cele mai puternice din Romania, le are fata de autoritati.
Investitorii mai cer imbunatatirea colectarii taxelor prin solutii fiscale anticipate si acord de pret in avans (doua modalitati de plata a taxelor negociabile intre platitorii de taxe si Fisc care exista in legislatie, dar nu sunt folosite), introducerea conceptului de holding fiscal pentru a pastra in Romania sediul conglomeratelor de firme care prefera sa se instaleze in Olanda, Cipru sau Luxemburg, unde taxele sunt mai mici si sistemul fiscal este mai prietenos, precum si introducerea anilor fiscali flexibili (1 aprilie - 31 martie, de exemplu).
Investitorii au mai spus ca sunt gata sa aduca bani in continuare in Romania, ca angajeaza oameni pe anumite linii de business cum sunt outsourcing, IT sau energie si ca nu asteapta de la stat ajutoare, in pofida dificultatilor economiei.
„Cred ca tot mai multe companii cauta sa-si tina acum aproape angajatii de valoare. Razboiul pentru oameni din anii trecuti s-a transformat intr-un razboi pentru talente. Nimeni nu vrea sa piarda oamenii talentati din companie, pentru ca poate pierde businessul cu totul", a explicat un reprezentant al unei mari companii din IT.
 
Ce vor investitorii:
  • transport facil pentru angajati
  • mentinerea cotei unice
  • transparenta legislativa
  • comunicare regulata cu business-ul
  • legiferarea holdingului fiscal
  • anul fiscal necalendaristic
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO