Eveniment

Investitorii straini au adus de trei ori mai multi bani firmelor locale in primul trimestru

Investitorii straini au adus de trei ori mai multi bani firmelor locale in primul trimestru

Click pentru imaginea marita

29.05.2008, 20:31 18

Cea mai buna luna a primului trimestru a fost februarie cand companiile straine au operat majorari de capital de 686 de milioane de euro, iar cea mai slaba a fost martie cu un aport de numai 124 de milioane de euro.
In primele trei luni cei mai multi bani au intrat la capitalul filialelor locale ale companiilor care activeaza in domeniul energiei, in sectorul financiar - bancar si cel imobiliar.
Cumulat, cei mai mari zece investitori au facut in perioada ianuarie - martie majorari de capital de 625 de milioane de euro, adica jumatate din totalul investitiilor straine din aceasta perioada.
Liderul incontestabil al majorarilor de capital din primul trimestru este E.ON Gaz Romania. Compania a primit in ianuarie un aport de capital de peste 300 mil. euro de la actionarul sau majoritar, grupul german E.ON.
Locul al doilea revine investitorilor din segmentul financiar - bancar, cei mai mari patru investitori operand majorari cumulate de peste 111 milioane de euro. Din aceasta categorie, cea mai mare suma, respectiv aproape 42 de milioane de euro, revine ABN Amro Bank.
Locurile urmatoare sunt ocupate de BT Asigurari Transilvania si Banca Millennium.
In ceea ce priveste societatea de asigurari, grupul francez Groupama, care a preluat recent asiguratorul, a operat in februarie o majorare de capital de
33,4 mil. euro, in timp ce portughezii de la Millennium au adus, tot in februarie, un aport de capital de aproape 24 de milioane de euro la filiala locala.
Ultima luna a trimestrului a adus si o majorare de 12,4 milioane de euro la capitalul Interamerican - societate de administrare a unui fond de pensii.
De altfel, aceasta este a doua investitie straina ca valoare din luna martie dupa cea de 12,6 milioane de euro a grupului german Lidl & Schwartz. Chiar daca nu a inceput efectiv operatiunile pe piata locala, grupul german continua seria majorarilor de capital la Lidl Romania, reteaua de magazine cu politica de discount.
De la inceputul anului germanii au adus 34,2 milioane de euro la capitalul filialei locale, dupa ce, la finele anului trecut, au mai venit cu un aport de 10 milioane de euro. Top trei investitori in luna martie este incheiat de producatorul de soda GHCL Upsom Romania, controlat de grupul indian GHCL, care a beneficiat de o injectie de capital de aproape 11 milioane de euro.
ONRC calculeaza investitiile straine ca valoare a capitalului strain subscris la inmatriculare, la care se adauga subscrierile prin mentiuni de majorare a capitalului strain, plus sau minus capitalul social cesionat de sau catre asociati sau actionari rezidenti si din care se scade capitalul subscris la firmele radiate.
Potrivit datelor Bancii Nationale, investitiile straine directe atrase de Romania in primul trimestru au fost de 1,6 miliarde de euro.

Ford a venit cu 7,8 mil. euro la Craiova
Compania americana Ford a adus primii bani la capitalul societatii Automobile Craiova pe care a preluat-o la sfarsitul lunii martie. Potrivit datelor ONRC, americanii au operat in aceeasi luna o majorare de capital de 7,8 milioane de euro. Reprezentantii investitorilor nu au facut niciun comentariu pana la inchiderea editiei. Ford Motor Company, va asambla la Craiova incepand cu vara anului viitor utilitara usoara Transit Connect, care in prezent este produsa la uzina din Kocaeli, Turcia. Pana in 2012, investitia totala de la Craiova va ajunge la 675 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO