Eveniment

Investitorii străini au trecut din nou de pragul de 20% din titlurile de stat româneşti

Investitorii străini au trecut din nou de pragul de 20%...

Autor: Claudia Medrega

01.07.2014, 00:02 364

Volumul deţinerilor de obligaţiuni de stat în lei şi euro ale străinilor a revenit în aprilie peste pra­gul de 5 mld. euro, iar ponderea nerezidenţilor în por­tofoliul intern de datorie publică a urcat la 20,3%.

Ponderea deţinerilor străinilor a rămas în pri­me­le patru luni ale anului sub vârful istoric de aproa­pe 28% atins în mai 2013.

Rămâne de văzut cât de volatile vor fi noile flu­xuri de capital străin şi cât de vulnerabilă este Ro­mânia la eventualele retrageri ale străinilor cau­zate de reapariţia unor tensiuni externe sau a unor episoade de instabilitate internă. În România ne­rezidenţii au mai ajuns şi în anii trecuţi la ponderi mari în portofoliile de titluri de stat ro­mâ­neşti, însă în două-trei trimestre s-au „evaporat“ din cauza crizei politice suprapuse peste tensiuni din zona euro.

La începutul acestui an volumul deţinerilor străi­nilor a coborât sub 5 mld. euro, piaţa locală re­simţind consecinţele turbulenţelor care au afectat mai multe pieţe emergente. Retragerile de capital stră­in s-au văzut şi la nivelul cursului, care a sărit spre 4,55 lei/euro.

Analiştii au susţinut că o creştere a ponderii stră­i­nilor pe piaţa locală a titlurilor de stat la peste 25% din total ar fi riscantă.

Dacă în toamna anului 2012 deţinerile nere­zi­den­ţilor de-abia mai reprezentau circa 5,5% din to­tal, la începutul lui 2013 au sărit de 20%, iar în pri­măvara anului trecut s-au apropiat de 28%.

Ape­titul ridicat al investitorilor s-a accentuat oda­tă cu anunţul JP Morgan privind includerea obli­gaţiunilor României într-un indice internaţional foarte urmărit, un anunţ similar venind şi de la Barclays, ceea ce a mărit vizibilitatea instrumentelor locale de datorie publică. Investitorii au fost atraşi de randamentul ridicat al activelor denominate în lei, plasat peste ţările din regiune. Totodată, aşteptările de menţinere a stabilităţii politice şi continuarea ajustării deficitului bugetar au impulsionat plasamentele străinilor. Deţinerile străinilor pe piaţa internă a titlurilor de stat au fost pe tot parcursul anului trecut peste nivelul de 5 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO