Eveniment

Investitorii străini în România: Există dorinţa de a investi în România. Jumătate dintre investitori spun că vor derula investiţii în 2022 la nivelul anului trecut. Peste jumătate fac angajări

Investitorii străini în România: Există dorinţa de a...

Autor: Răzvan Botea

12.05.2022, 18:04 655

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a publicat astăzi raportul FIC Business Sentiment Index. Potrivit documentului, 1 din 2 investitori străini din România au bugete de investiţii în 2022 cel puţin la nivelul celor din 2021.

„Există dorinţă pentru a investi în România, jumătate dintre respondenţi estimează că pentru acest an investiţiile planificate sunt la niveluri similare cu cele anului trecut, iar 40% din respondenţi spun că plănuiesc să investească sume mai mari comparativ cu perioada precedentă. Amintim faptul că BNR a raportat investiţii directe ale nerezidenţilor în valoare de 7 miliarde euro pentru anul 2021 – fiind cel mai bun an pentru investiţiile străine”, transmit reprezentanţii FIC.

De asemenea, mai mult de jumătate din investitorii străini spun că vor continua angajările în 2022 şi îşi vor creşte forţa de muncă. Cu toate acestea, notează raportul, rămâne problema disponibilităţii forţei de muncă.

„Peste 50% dintre respondenţi au planuri de extindere a forţei de muncă şi 37% păstrează aceste planuri pentru următoarele 12 luni la niveluri similare cu cele de anul trecut. Sentimentul rămâne accentuat în ceea ce priveşte nevoia de forţă de muncă, dar din păcate percepţia privind disponibilitatea personalului adecvat rămâne rezervată, doar 45% dintre respondenţi consideră că forţa de muncă este competitivă. De asemenea, rezultatele surprind tendinţele în ceea ce priveşte modul de lucru hibrid, 45% dintre companii estimează că mai mult de un sfert dintre angajaţi vor continua să lucreze de acasă.”

Trendul privind competitivitatea României rămâne constant cu ediţiile precedente, cu probleme precum infrastructura, transparenţa şi coerenţa aplicării politicilor publice, reducerea birocraţiei şi a poverii reglementărilor.

„65% din respondenţii ediţiei din primăvara 2022 consideră că aceste domenii rămân necompetitive şi că sunt necesare reforme pentru recuperarea decalajelor faţă de ţările europene. PNRR şi programele operaţionale reprezintă oportunităţi pentru susţinerea şi implementarea reformelor necesare prin alocarea şi absorbţia de fonduri europene.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO