Eveniment

Investitorii străini rămân optimişti în privinţa României: 4 din 10 investitori străini cred că România va deveni mai atractivă pentru investiţii după terminarea pandemiei. Bogdan Ion, EY România: România va fi în curând în top în Uniunea Europeană pentru investiţiile străine directe

Investitorii străini rămân optimişti în privinţa...

Autor: Răzvan Botea

27.11.2020, 12:00 203

Mai mult de 4 din 10 investitori străini son­daţi de EY sunt de părere că Ro­mânia va deveni mai atractivă pen­tru investiţii după terminarea pan­de­miei. Cei mai mulţi dintre investitorii străini au văzut agricultura ca fiind sectorul ca­re va deveni principalul motor al e­cono­miei româneşti în perioada următoare.

Bogdan Ion, country manager EY România şi Moldova, este de părere că România va ajunge în topul ţărilor din Uniunea Europeană din punctul de vedere al investiţiilor străine directe.

„România va fi în curând în top în Uni­unea Europeană în ceea ce pri­veşte investiţiile străine directe. Gu­vernul român trebuie să demons­tre­ze că se poate adapta la noile tendinţe şi la aşteptările actuale ale investitorilor”, a spus Bogdan Ion, în cadrul eveni­mentului online de lansare a studiului „EY Attractiveness Survey Romania”.

Sondajul realizat de EY a avut un eşantion de 106 lideri de companii internaţionale, dintre care jumătate au investit deja în România, iar cealaltă jumătate nu desfăşoară în acest moment activităţi în ţară. Studiul mai arată că investitorii străini preferă în continuare Bu­cureş­tiul: o treime dintre respondenţi au spus că plănuiesc să investească în capitală. Alţi poli de atracţie pentru investiţiile străine sunt Bihor (8%), Sibiu (6%), Braşov (5%).

Cu toate acestea, aproape jumă­tate dintre investitorii străini din Ro­mâ­nia (46%) şi-au anulat, diminuat sau au întrerupt investiţiile în 2020, în timp ce 51% nu au operat nicio modificare în proiectele de investiţii planificate.

Răzvan Pîrjol, secretar de stat în Ministerul Economiei, a spus în cadrul evenimentului că doar 4 investitori mari şi-au amânat investiţiile în Ro­mâ­nia: „Avem doar 4 investitori mari care au suspendat sau amânat investiţiile în România. Investiţiile mari au rămas active şi credem că avem cel puţin 400 de locuri de muncă în stand-by şi 3 mld. de euro care vor fi investiţi.”

Studiul condus de EY mai arată că două treimi dintre investitorii străini sunt de părere că stabilitatea politică şi socială din România este principalul factor care poate influenţa decizia de a investi în ţară, aproape la fel de im­por­tant ca disponibilitatea forţei de muncă.

Printre factorii care ar mai putea in­fluenţa decizia investitorilor pentru Ro­mânia se numără măsurile de se­cu­ritate şi siguranţa pentru pre­ve­nirea unei crize viitoare, com­pe­ti­ti­vita­tea ţă­rii în materie de costuri, infras­truc­tura.

Cele mai mari probleme şi care au nevoie de soluţii sunt, în opinia investitorilor străini sondaţi, educaţia, susţinerea tehnologiei înalte şi inovării, infrastructura, politicile de mediu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO