• Leu / EUR4.9250
  • Leu / GBP5.7274
  • Leu / USD4.7278
Eveniment

Investitorii străini reacţionează la declaraţiile lui Dragnea: Atacurile nefondate la adresa multinaţionalelor ne îngrijorează

Investitorii străini reacţionează la declaraţiile lui Dragnea: Atacurile nefondate la adresa multinaţionalelor ne îngrijorează

Autor: Mediafax

23.08.2018, 00:05 618

Reprezentanii Consiliul Investi­to­rilor Străini (Foreign Investors Council - FIC) au declarat miercuri, faţă de declaraţiile liderului PSD Liviu Dragnea de marţi seara, că aceste atacuri sunt nefondate şi îngrijorează comunitatea pe care o reprezintă.

„Consiliul Investitorilor Străini (FIC) îşi doreşte un mediu de afaceri stabil şi predictibil. Atacurile nefondate la adresa «multinaţionalelor» nu pot decât să îngrijoreze comunitatea FIC, pentru că nu contribuie la climatul de încredere necesar unei economii de piaţă modernă, cum este cea a României. Dincolo de asta, nu suntem în măsură să răspundem unor afirmaţii de ordin general despre companiile multinaţionale, care nu au fost însoţite de dovezi sau informaţii exacte”, au declarat reprezentanţii FIC pentru Mediafax.

Din FIC fac parte peste 130 dintre cele mai mari multinaţionale din România, boardul directoratului incluzând în prezent reprezentanţii ai companiilor Uniqa Asigurări, PwC România, Engie România, Orange România, KMG International (fostul Rompetrol), KPMG România, Deloitte România, Sodexo Pass România, CRH Ciment România, BERD, MullenLowe Group, Enel România, Mega Image, ING Bank România şi GSK România.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a atacat, marţi seara, unele companii străine, despre care spunea că se află în spatele mişcării #rezist. Dragnea a susţinut că este atacat din cauza măsurilor luate şi a faptului că nu este de acord cu metodele folosite de companiile străine prin care acestea nu plătesc toate taxele.

„Finanţează #rezist, mişcări, îi îndeamnă pe propriii angajaţi să meargă la proteste. Acum e mai slabă mişcarea asta. Klaus Iohannis, care îşi doreşte - cu ardoare e cuvânt moale, e singurul lui obiectiv pentru protecţie personală. Pentru că are bani de dat pe casele pe care le-a luat. El ne ia pe toţi de proşti. Au început să se investigheze lucrurile. Cu nişte şmecherii prin zonă, dintr-o dată casa e a nimănui. Mă rog, e un proces. Sperăm ca justiţia să aibă loc să funcţioneze”, a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.

„Există un grup de companii mari care au vrut şi au şi procedat în sensul acesta să aibă câştiguri mari, dar să nu verse la bugetul de stat toate taxele şi impozitele. Este vorba de unele multinaţionale, este vorba de unele bănci, în sensul că, doar un exemplu, sunt o mulţime de proceduri pe care le folosesc. E discutabil aici. Să zicem că fabric ceva aici în România şi eu import de la firma-mamă un produs cu valoare neverosimil mai mare şi sigur că profitul de aici mi se diminuează, iar profitul la compania-mamă creşte”.

Consultanţe, firme de recuperare a datoriilor extrem de mici a unor comapnii care după aia se valorifică la sume mai mari. Eu în continuare spun că eu cred că nu sunt legale şi cred că instituţiile statutului au început să investigheze şi să taxeze astfel de practici.

Să îl luăm pe Klaus Iohannis, el e omul momentului, biciclistul numărul 1 al României, dacă anul trecut spunea că nu o să aibă venituri la buget, nu o să adopte măsuri de relaxare fiscal, nu o să aibă bani de pensii şi salarii, transferal contribuţiilor o să producă tulburări la companii. S-a dovedit că am avut o creştere economică foarte mare, 6,9%, ne-am încadrat în deficitul de 3%, am pus 2% din PIB la apărare şi au fost făcute achiziţii majore la apărare, pensiile au crescut, salariile au crescut, inclusiv salariile de la Administraţia Prezidenţială au crescut. A venit anul 2018. S-a mărit punctul de pensie. Pensiile vor creşte şi mai mult. Şi atunci, ce va spune Iohannis în anul prezidenţial 2019?”, a mai spus Dragnea.

Preşedintele PSD a afirmat că atacurile la adresa sa vin din cauza măsurilor luate şi care deranjează „statul paralel”.

„Încet-încet o să se ajungă şi la destructurarea acestor reţele. Lucrul aceste deranjează pentru că vorbim de sute de milioane de euro şi cum bine ştiţi din cărţi orice protecţie implică taxă de protecţie. Este o temere că noi vrem să destructurăm? Da. Sunt unii din statul paralel care pierd? Da. Este o supărare şi aici”, a mai spus Dragnea.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9250
Diferență: -0,1197
Ieri: 4.9309
Azi: 4.7278
Diferență: -0,2363
Ieri: 4.7390
Azi: 5.7274
Diferență: -0,2421
Ieri: 5.7413
Azi: 5.0120
Diferență: -0,2706
Ieri: 5.0256