PIB per capita în România este în acest moment la 61% din media europeană, iar pentru a ajunge la 80% este nevoie de investiţii masive, a spus Ionuţ Simion, preşedintele AmCham. În acest context, el spune că anumiţi clienţi se plâng de faptul că sună la guvern în legătură cu proiecte de infrastructură şi se lovesc de răspunsuri negative.
„Sunt clienţi care vin la noi şi ne spun: Domnule, am sunat la agenţia aia de 100 de ori. <<Hello, do you speak english?>> Răspuns: No! Şi îi închide telefonul”, a spus Ionuţ Simion
Un studiu al Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham) a arătat că executivii companiilor membre sunt de părere că, pentru ca România să-şi îmbunătăţească substanţial profilul investiţional are nevoie de revizuirea calităţii cheltuielilor publice şi canalizarea acestora către investiţii, de creşterea absorbţiei fondurilor europene şi de investiţii în infrastructură.
„Până în anul 2016 nivelul cheltuielilor publice de investiţii depăşea 5% din PIB. După 2016 nivelul acestor investiţii a cazut sub 5%, apropiindu-se periculos de cota de 4%, care ne spune că efectul de angrenare în economie este scăzut şi va duce la o decelerare economică. Creşterea absorbţiei europene este una dintre cheile de stimulare a mediului investiţional din România, iar 51% dintre respondenţii studiului spun că este nevoie de investiţii în infrastructură, dar nu numai de transport, ci şi în sănătate, educaţie, tehnologie, etc.”, a spus Ionuţ Simion, preşedintele AmCham, în cadrul evenimentului de prezentare al studiului.
Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 120 de companii membre AmCham, dintre care 68% cu o cifră de afaceri mai mare de 5 milioane de dolari. Studiul a vizat calitatea climatului investiţional din România.
De asemenea, executivii sondaţi consideră că principalul avantaj competitiv al României este potenţialul de creştere (87%), urmat îndeaproape de calitatea de membru UE (78%).
„Capitalul uman joacă un rol important in continuare în evaluarea competitivităţii climatului investiţional din România, însa este pe un trend descendent din cauza modificărilor demografice şi sistemul educaţional din Romania, care este într-o conitnuă reformă. Principala ancoră de stabilitate a României este Uniunea Europeană”, a spus Ionuţ Simion, preşedintele AmCham, în cadrul evenimentului de prezentare a sondajul.