Eveniment

Investitorii straini tripleaza banii adusi la companiile locale in sapte luni

Investitorii straini tripleaza banii adusi la companiile locale in sapte luni

Click pentru imaginea intreaga

18.09.2008, 20:30 40

Industria lemnului si retailul au fost vedetele majorarilor de capital operate de companiile cu participare straina in luna iulie a acestui an, valoarea totala a acestora depasind 560 de milioane de euro, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului.

Suma reprezinta aproape 18% din investitiile atrase in primele sapte luni ale anului, care au ajuns la trei miliarde de euro, de trei ori mai mult decat cele inregistrate in perioada similara a anului trecut.

Cel mai important actor pe acest segment a fost in iulie compania austriaca Egger, unul dintre cei mai importanti jucatori europeni din industria prelucrarii lemnului, care a adus la capitalul firmei locale aproape 494 mil. euro. Societatea a deschis recent o fabrica de PAL la Radauti, investitie care se ridica la 210 mil. euro si care face parte dintr-un program mai amplu de investitii, de 500 mil. euro.

Locul al doilea dupa majorarea de capital operata revine companiei spaniole imobiliare Avante Espacia, care a adus la societatea pe care o detine pe piata locala aproape 35 de milioane de euro. Compania deruleaza proiectul rezidential Mirador Residence din comuna Tartasesti, judetul Dambovita.

Clasamentul este completat de doi retaileri care au primit o injectie de capital de circa 62 de milioane de euro. Astfel, retailerul Real, parte a grupului german Metro, a operat in iulie o majorare de capital de 31,9 milioane de euro.

Compania numara in prezent 16 locatii si estimeaza ca va depasi anul viitor vanzari de un miliard de euro, iar numarul de angajati ai retelei de hipermarketuri va ajunge la 12.000 de persoane, cu 4.500 mai mult decat in prezent.

Cel de-al doilea retailer care si-a majorat capitalul in iulie este operatorul de hipermarketuri cu profil de discount Kaufland Romania, parte a grupului german Schwarz, cu un aport de 29,9 milioane de euro. Compania detine o retea de 34 de hipermarketuri si a anuntat ca ar mai putea deschide inca 8-9 magazine in acest an.

Ultimul loc in top 5 cei mai mari investitori din iulie este ocupat de producatorul de materiale de constructii Macon Deva, detinut de fondul de investitii polonez Enterprise Investors, cu o majorare de capital de 27,5 mil. euro.

Anul acesta se anunta a fi unul record in ceea ce priveste investitiile straine, in conditiile in care autoritatile estimeaza un nivel de 10 mld. euro. BNR a anuntat ca in perioada ianuarie - iulie investitiile straine au ajuns la 5,76 mld. euro, din care participatiile la capital si profitul reinvestit au reprezentat 55%, iar creditele intragrup 45%.

Datele statistice arata ca in prima jumatate a anului cea mai mare parte a investitiilor straine, respectiv 4,1 mld. euro, au fost directionate spre sectorul economic (87%), in timp ce sectorul bancar a atras 13% din total, reprezentand 638 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO