Eveniment

Investitorilor le-a venit inima la loc: S&P a păstrat perspectiva României la stabilă

Investitorilor le-a venit inima la loc: S&P a păstrat...

Autor: Alina Botezatu

15.03.2019, 23:55 663

Agenţia de rating Standard & Poor's şi-a menţinut, vineri, perspectiva privind datoria României la stabilă, cât este din 16 mai 2014. Această perspectivă a fost amânată acum două săptămâni la cererea Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

La data de 1 martie, S&P şi-a menţinut la „BBB- / A-3” ratingul pentru datoria suverană a României în monedă străină şi locală, pe termen lung, respectiv pe termen scurt, dar a amânat cu două săptămâni perspectiva, care a fost atacată de Guvernul României prin MFP.

„Perspectiva stabilă reflectă aşteptările noastre că bufferele fiscale şi externe ale României vor rezista perspectivei de creştere economică moderată şi a potenţialelor riscuri care decurg din pachetul politic recent adoptat, Ordonanţa de urgenţă 114. Am putea scădea ratingul în următoarele 12-24 luni dacă aşteptata modificare a politicilor nu va fi insuficientă pentru a evita o încetinire semnificativă a economiei, ceea ce ar conduce, la rândul său, la obţinerea unor venituri fiscale mai scăzute, la creşterea datoriei în PIB şi o costuri semnificativ mai mari ale dobânzii. În cazul în care flexibilitatea politicii monetare a României se va diminua, de exemplu, ca urmare a noii taxe pentru bănci, s-ar crea, de asemenea, o presiune scăzută asupra ratingului”, au subliniat reprezentanţii S&P.

Reprezentanţii agenţiei susţin că ar putea creşte ratingul ţării noastre, „dacă mediul instituţional din România s-ar stabiliza, iar Guvernul ar face mai multe progrese sustenabile în ceea ce priveşte consolidarea bugetară, dacă ar plasa ferm datoria publică netă pe o traiectorie descendentă şi şi-ar întări cadrul de guvernanţă”, respectiv dacă s-ar orienta spre o creştere macroeconomică şi finanţe publice mai previzibile şi stabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO