Eveniment

Invitat special: Jacek Rostowski, cel care a ţinut economia Poloniei pe creştere în criză

Invitat special: Jacek Rostowski, cel care a ţinut...
23.11.2014, 14:21 212

Jacek Rostowski, ministrul care a ghidat finanţele poloneze prin două crize, una a economiei mondiale şi una a datoriilor din zona euro, şi-a făcut un renume pe scena politică internaţională prin faptul că în timpul mandatelor sale Polonia a fost singurul stat din UE care nu a intrat în recesiune. În Europa postcomunistă, el a făcut furori declarând că privatizarea fondurilor de pensii a fost o enormă greşeală care nu a făcut decât să mărească datoria ţării. Rostowski va fi invitatul special al ediţiei de anul acesta a Galei ZF. 

Ziarul Financiar şi-a propus să mobilizeze antreprenorii, econo­miştii, specialiştii în fiscalitate şi bancherii pentru a ajuta la refacerea încrederii în economia românească şi la elaborarea unui plan prin care România să ajungă mai repede din urmă economiile occidentale. Iar încrederea, spune Rostowski, în instituţiile statului şi în politicile acestuia este cheia succesului economiei poloneze cea mai mare din Europa de Est. Rostowski a fost curtat de mai toate marile publicaţii economice de limbă engleză, care i-au preluat comentariile şi i-au căutat interviurile, atrase probabil şi de exprimarea „limpede“ în limba engleză a acestuia – economistul a studiat şi s-a format profesional la Londra.

Jacek Rostowski a primit numeroase premii pentru activitatea sa în guvernul polonez, printre altele de la revista The Banker şi Euromoney Institutional Investor. Prestigioasa publicaţie britanică The Financial Times l-a desemnat în 2010 al doilea cel mai performant ministru de finanţe din UE . În 2011 şi 2012 polonezul obţinând locul trei în acest clasament.


Biografie şi carieră academică

Rostowski s-a născut la Londra în 1951 într-o familie poloneză aflată în exil, tatăl său fiind în timpul celui de-al Doilea Război Mondial secretarul personal al lui Tomasz Arciszewski, premierul guvernului polonez din exil.

Rostowski a urmat studii universitare la University College London şi London School of Economics şi studii postuniversitare tot la Londra. El a predat la Kingston University din Londra.

În perioada 1995-2000 şi apoi în 2005-2006 a fost şeful Catedrei de economie a Universităţii Europei Centrale din Budapesta.

Implicarea în politică

La începutul anilor ’80, Rostowski a participat alături de soţia sa la un grup de susţinere de la Londra a sindicatului Solidaritatea din Polonia, o importantă mişcare anticomunistă.

Între 1989 şi 1991, când a avut loc transformarea majoră a economiei poloneze după căderea comunismului, Rostowski a fost consilier al Vicepremierului Poloniei şi al Ministrului de Finanţe Leszek Balcerowicz.

La începutul anilor ’90 a consiliat Federaţia Rusă în politici macroeconomice.

În perioada 1997-2000 a fost Preşedintele Consiliului pentru Politici Macroeconomice din cadrul Ministerului Polonez de Finanţe.

Din 2202 până în 2004 Rostowski a fost Consilier Economic al Băncii Naţionale a Poloniei.

Rostowski a fost ministru de finanţe al Poloniei în cabinetul premierului Donald Tusk din noiembrie 2007 până în noiembrie 2013. Daniela Stoican

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO