Eveniment

Ioan Munteanu, un manager din turismul balnear: „La Iaşi, dintr-o promoţie de 21 de medici specializaţi în balneoterapie, doar unu a rămas în ţară. Din Bucureşti nu vine niciun medic să lucreze la Slănic Moldova.“

Ioan Munteanu, un manager din turismul balnear: „La...

Autor: Florentina Niţu

26.09.2019, 00:07 1447

Deficitul de personal afectează staţiunile balneo din România, care ar putea să atragă un număr mai mare de turişti dacă s-ar facilita importul de personal pregătit din Republica Moldova.

La nivelul Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR), formată din 60 de proprietari de unităţi balneare, este nevoie de peste 80 de medici balneologi şi fizioterapeuţi şi de câteva sute de bucătari, ospătari sau cameriste. „Un medic primeşte 15.000 de lei net şi nu găsim per­so­nal. Am discutat cu reprezentanţii universităţilor din Bu­cu­reşti care pregătesc medici pe balneoterapie şi fizio­terapie, iar ei mi-au spus clar că din Bucureşti nu vine ni­meni la Slănic Moldova, am mers la Iaşi, dar absolvenţii pre­feră să meargă în centre spa sau să plece în străinătate. Anul trecut la Iaşi au absolvit 21 de studenţi şi doar unu a rămas în ţară“, a spus Ioan Munteanu, administratorul companiei Euro Vacanţa, care are hoteluri în Slănic Moldova, Sovata şi Târgu Ocna.

În ultimii cinci ani au fost făcute investiţii de circa 300 de milioane de euro în domeniul turismului, bani cu care au fost revitalizate unele staţiuni, modernizate altele sau construite noi hoteluri, potrivit OPTBR.

„Trebuie să luptăm să facem colaborări cu mediul academic, cu universităţile care pregătesc medici, de exemplu. Să fie obligatorii stagiile de practică, să fie plătiţi stagiarii“, a spus Luciana Păunescu, manager al agenţiei de turism Maxitours.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO