Eveniment

Ioan Niculae, proprietarul Interagro, anunţă că-şi mută afacerile în Bulgaria

Ioan Niculae, proprietarul Interagro, anunţă că-şi mută afacerile în Bulgaria

Ioan Niculae, proprietarul Interagro: Vreau să-mi mut din septembrie sediul social al companiei Interagro în Bulgaria. Până atunci toată legislaţia va fi tradusă în bulgară şi vom căuta un sediu. M-am săturat de măsurile luate de Guvern...

27.07.2010, 23:55 1226

Oamenii de afaceri sunt descumpăniţi în faţa avalanşei depropuneri lansate de autorităţi aproape zilnic şi care vizează înspecial segmentul de fiscalitate, iar unii dintre ei se gândescsă-şi ducă afacerile în Bulgaria pentru a scăpa de "bâlbâialapolitică".
"Nu mă surprind măsurile luate aproape zilnic de Guvern. Vreausă-mi mut din septembrie sediul social al companiei Interagro înBulgaria. Până atunci toată legislaţia va fi tradusă în bulgară şivom căuta un sediu. Prefer să dau 10% cotă unică şi să plătescimpozitele statului bulgar şi aici să dau doar impozitul pe terenşi clădiri. M-am săturat de măsurile luate de Guvern, dar şi deagresiunea fantastică a serviciilor secrete împotriva oamenilor deafaceri. Nu mai vreau să fiu ascultat la orice oră din zi şi dinnoapte doar pentru că sunt antreprenor român", a declarat IoanNiculae, proprietarul Interagro, companie aflată în top 3 cele maimari companii cu capital privat românesc în funcţie de cifra deafaceri. Compania Interagro a finalizat 2009 cu afaceri de 315 mil.euro (1,3 mld. lei), în scădere cu 70% faţă de 2008, când a anunţatafaceri de 538 mil. euro
(2 mld. lei). De asemenea, grupul a înregistrat pierderi de 13,7milioane de euro (57,6 mil. lei), după ce a raportat un profit de16,7 mil. euro (61,6 mil. lei) în 2008.
La fel de dezamăgiţi sunt şi managerii filialelor locale alecompaniilor străine, aflaţi în situaţia de a promova România lasediul firmei-mamă.
Cristian Cornea, spre exemplu, directorul general al filialeilocale a grupului polonez Can-Pack, care deţine o fabrică deambalaje din aluminiu în Bucureşti cu afaceri de 40 de milioane deeuro, a spus că încearcă să transmită mereu către compania-mamă dinPolonia un mesaj de încredere în evoluţia României. Însă dacăguvernanţii vor continua să se comporte în "maniera haotică şidiletantă de până acum", nu va mai dura mult încrederea lui înstabilitatea ţării. "Bâlbâielile lamentabile ale autorităţilordenotă, în viziunea mea, o pierdere fără precedent a autorităţiistatului. Lansarea de dezbateri publice fără sfârşit pe subiectehaotice (colectare bonuri fiscale, impozit progresiv,creştere/scădere TVA) cu punctarea ocazională a unor măsuriconcrete în contradicţie totală cu pilonii principali care ne-arputea salva, şi anume restabilirea încrederii populaţiei în viitorşi creşterea consumului, par doar un vis", a declarat CristianCornea.
El a mai spus că deja a devenit un clişeu să vorbim despre lipsatotală de predictibilitate a evoluţiei pieţei, indicatorilorfinanciari, dobânzilor, taxelor, care duc la o demotivare masivă asectorului privat.

O poziţie similară o are şi Alin Ursu, administrator alcompaniei Angelli Spumante & Aperitive, firmă cu o cifră deafaceri de 14 mil. euro anul trecut. "Mediul de afaceri estesperiat de bâlbâiala din zona politică. Noi nu putem să adoptăm opoziţie mai dură. Ce să facem? Să nu plătim taxele? Trebuie săplătim. Suntem la mâna oamenilor politici. (...) Pentru noi a fostcatastrofal tot ce s-a implementat până acum", a spus Ursu. El sereferă atât la majorarea TVA care a determinat o scădere avânzărilor companiei cu 10% până acum, cât şi la creşterea accizeicare a avut de asemenea un impact negativ asupra vânzărilor.
În ceea ce priveşte numărul mare de variante pe care autorităţilele-au lansat în ultima perioadă, şeful Angelli este de părere căîmpiedică realizarea oricărui buget sau plan de afaceri şi că dacăînainte aveau planuri pe termen lung, acum "nu mai sunt nici măcarpe un an". El este de părere că un set de măsuri clare, chiar dacămai dure, implementate de la început şi stabile în timp ar fi fostde preferat.
Pe de altă parte, Florin Pogonaru, preşedintele AsociaţieiOamenilor de Afaceri din România (AOAR), susţine mai degrabă unscenariu în care statul enunţă principiile după care îşi creioneazăpolitica fiscală şi pe baza acestora decide măsurile punctuale. Unastfel de principiu ar fi în opinia sa "pro business" carepresupune ca statul să-şi plătească datoriile către privaţi, iar unaltul stimularea consumului intern pe baza producţieiinterne.
"Prima regulă în mediul de business o reprezintă stabilitatea şipredictibilitatea. Au ajuns şi bulgarii să râdă de noi, care nu auschimbat Codul fiscal de ani buni şi spun că investitorii se duc laei. Înţelegem şi justificarea autorităţilor de a ataca cota unică(de a o scădea- n.red.) care a stat la baza succesului nostrueconomic trecut, însă era nevoie de o dezbatere publică pentru a sevedea oportunitatea", a precizat Pogonaru.

Asociaţii pentru un lobby mai puternic
Cuvântul "impredictibilitate" se află pe buzele tuturor managerilordin economie, care conduc atât afaceri mari, cât şi IMM-uri.
Astfel, omul de afaceri Radu Enache, care controlează 14 hoteluripe piaţa românească prin lanţul hotelier Continental, cu o cifră deafaceri de 21 mil. euro anul trecut, susţine că problema cea maimare cu care se confruntă este tocmai această lipsă depredictabilitate, care să permită abordarea corectă a diferiteloraspecte ce ţin de business.
"Din această cauză nu putem să avem un plan clar şi structurat dedezvoltare a businessului pe un an, ci trebuie să facem planuriprovizorii. Este clar că nu se pot face afaceri în aceste condiţii,însă noi (oamenii de afaceri -n. red.) tot încercăm să găsimsoluţii pentru a continua activitatea", a declarat Radu Enache,proprietarul lan ţului hotelier Continental Hotels, ce a încheiatprimele şase luni ale anului cu afaceri în stagnare la 9,5 mil.euro.
"Încercăm să luptăm în aceste condiţii şi chiar am luat în calculsă ne unim mai mulţi hotelieri şi să prezentăm guvernanţilorproblemele noastre. Dar o astfel de acţiune nu ar avea rost încondiţiile în care nu există un interlocutor de discuţie. Pentru atransmite un mesaj şi pentru a se rezolva ceva este nevoie de uninterlocutor într-o discuţie." Enache a mai spus că până acum el nua văzut niciun program de relansare economică lansat de guvernanţi,ci doar "o preocupare continuă pentru supravieţuirea la putere şipentru propria imagine, care oricum este degradată".
El a mai spus că a discutat cu mai mulţi politicieni despreproblemele mediului de afaceri, însă "aceştia nu ştiu pe ce lumetrăiesc".
Alţi antreprenori, cum este cazul lui Alin Burcea, proprietarulagenţiei de turism Paralela 45, cu o cifră de afaceri de 10milioane de euro anul trecut, spun că există două variante:adaptarea sau emigrarea.
"În condiţiile de faţă, în care nu există nicio predictabilitate,nu ştii ce vânzări vei avea şi deci nu poţi să îţi faci planuri dedezvoltare. Există două variante pentru fiecare din noi: ori neadaptăm, ori emigrăm. Cei care aleg prima variantă trebuie săsuporte tot ce se întâmplă în acestă ţară şi să facă mai multeplanuri de afaceri: un plan A, un plan B şi cred că ar trebui săexiste şi un plan Z, atât este de impredictibilă situaţia dinpiaţă", a spus Burcea. El a mai adăugat că în România, spredeosebire de Germania şi Anglia, unde totul este organizat, oameniide afaceri sunt supuşi continuu la şocuri.
Situaţia este la fel de dură şi pentru afacerile mai mici dineconomie. Dragoş Săbărean, managing partner al firmei Glassworks,care produce de opt ani mobilier din sticlă sau din materialecombinate pentru piaţa locală, spune că toate deciziile luate deGuvern şi schimbările pe care le implică acestea dau peste capbusinessul.
"Ar trebui ca guvernanţii să aibă şi să anunţe un plan de măsuricare vor fi adoptate în următoarele 6-9 luni de zile pe care sănu-l mai schimbe în această perioadă, să facă simulări pe deciziilerespective, să vadă impactul lor, astfel încât mediul de afaceri săfie pregătit şi să-şi ia măsurile necesare", spune antreprenorulcare conduce o companie care anul trecut a înregistrat afaceri depeste 220.000 de euro, în scădere cu 50% faţă de anulanterior.
"Dacă situaţia va decurge în continuare aşa, vom închide firma şivom pleca să facem business în altă ţară. Noi am încercat să fimcorecţi şi am plătit toate taxele şi impozitele, iar statul pe noinu ne protejează cu nimic. Ar trebui să existe nişte graţieri deplată la impozite, iar o altă măsură necesară este plata TVA laîncasarea facturii, să dea un imbold mediului de afaceri să producăîn continuare, altfel vom închide cu toţii."

Şirul deciziilor şi declaraţiilor care au inflamatmediul de afaceri

6 mai 2010: Preşedintele Traian Băsescu anunţă tăierea pensiilorcu 15% şi a salariilor cu 25%;
25 iunie 2010: Curtea Constituţională decide că esteneconstituţională tăierea pensiilor, dar dă undă verde pentrutăierea salariilor;
26 iunie 2010: Guvernul anunţă majorarea TVA de la 19% la24%;
12 iulie 2010: Preşedintele Traian Băsescu insistă că TVA trebuieredusă la 19% prin impozitarea pensiilor;
6 iulie 2010: Ministrul economiei Adriean Videanu a spus că este înanaliză micşorarea cotei unice de la 16% la 10%;
13 iulie 2010: Ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu anunţăsfârşitul cotei unice şi trecerea la impozitul progresiv;
23 iulie 2010: Ministrul finanţelor anunţă că nu ia în consideraremodificarea sistemului de taxe şi impozite în acest an;
26 iulie 2010: Guvernul anunţă că românii care cer bon fiscal vorfi premiaţi, măsură ce are în vedere reducerea evaziuniifiscale;
26 iulie 2010: Premierul Emil Boc anunţă că este analizatăimpozitarea averilor mari;
26 iulie 2010: Apar primele informaţii despre majorarea TVA cu încăun punct procentual, la 25%;
27 iulie 2010: Ministrul finanţelor anunţă că majorarea TVA la 25%şi reducerea cotei unice la 10% nu au fost luate în calcul în acestmoment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO